Двете южноамерикански страни Перу и Еквадор затягат изискванията за влизане на тяхна територия на хилядите венецуелски мигранти, бягащи от икономическата и хуманитарна криза в страната си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Вчера перуанските власти обявиха, че ще последват примера на Еквадор и ще искат всички влизащи венецуелци да имат паспорт.

През последните месеци в двете страни дойдоха голям брой мигранти. В Перу според властите наскоро само за ден дошли 5000 венецуелци. В Еквадор оценките са, че в началото на август са идвали по над 4000 на ден.

Според ООН от 2014 г. досега 2,3 милиона венецуелци са избягали от Венецуела.

В момента повечето заминават по суша. Първо влизат в Колумбия, а после продължават към други страни от Латинска Америка като Еквадор и Перу.

Във Венецуела, където има недостиг на хартия и мастило, е трудно да се получи паспорт, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Пентагонът ще изпрати кораб в Колумбия, за да помогне за справяне с напрежението върху колумбийската здравна система, предизвикано от кризата с венецуелските бежанци. Матис каза, че колумбийският президент Иван Дуке, с когото се срещна вчера в Богота в рамките на обиколка, включваща Бразилия, Аржентина, Чили и Колумбия, е подкрепил предложението. Част от детайлите обаче все още се доработват. По думите на Матис корабът вероятно ще посети и други южноамерикански страни, усещащи последици от бежанския проблем. Той отказа да посочи конкретни срокове.

Венецуелските власти поискаха от Колумбия да екстрадира бившия депутат от Националното събрание от венецуелската опозиция Хулио Борхес, съобщи вестник "Насионал", цитиран от ТАСС. Той е заподозрян в участие в неуспешното покушение срещу венецуелския президент Николас Мадуро на 4 август.

Венецуелците се стекоха вчера към магазините и образуваха дълги опашки пред тях в очакване на планираната деноминация на националната валута, предаде Ройтерс. Предвижда се от цените да отпаднат пет нули в отговор на хиперинфлацията, която силно обезцени валутата.

Мадуро заяви, че Венецуела ще въведе единен обменен курс за чуждестранната валута. Курсът ще бъде закрепен към криптовалутата на неговото правителство.

Над 60 000 души пострадаха от наводнения в Южна Венецуела, заяви пред вестник "Насионал" депутатът от Националното събрание Ромел Гусаман. Причината са прелелите реки в щата Амасонас.