Нобеловият фонд поиска от Шведската академия да бъде създаден нов комитет за наградата по литература, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Това става известно от писмо, с което разполага в. "Дагенс нюхетер". 

Шведската академия обяви през май, че тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература. Решението беше взето, след като заради скандал с един от членовете й, я напуснаха наведнъж осем души.

Искането на Нобеловия фонд е обусловено с това, че от гледна точка на администрацията, заради кризата академията е загубила и легитимност, и доверието на обществеността. Фондът настоява в академията да бъде създаден нов Нобелов комитет по литература, който да се състои от нови членове и да определя лауреатите самостоятелно. Той би трябвало да действа, докато Шведската академия "не бъде обновена така, че доверието в нея да бъде възстановено". 

Шведската академия разглежда предложението без особен ентусиазъм. В отговора на писмото на временния секретар на академията Андерс Елсон се казва, че кризата не е повлияла на способността на институцията да присъжда наградата и затова ще е странно тази роля да бъде прехвърлена на външна организация. Улсон подчертава също, че създаването на нов комитет би противоречало на устава на

Нобеловия фонд и може да бъде възприето като "немотивирано признание за недостатъци в самата работа по присъждане на наградата"