Диего Гонсалез Алонсо е името на крайния собственик по документи на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", която остави без застраховки 270 000 шофьори в България. Това показа проверка на Биволъ в търговските регистри на Кипър и Люксембург. Негови партньори в България са свързани с групировката СИК.

Самият Алонсо признава пред испанската медия Infolibre.es, че е едноличен собственик на люксембургската фирма Hispakol, която е краен собственик на кипърския застраховател „Олимпик“. По документи той се явява и управител на Hispakol.

Медията припомня, че през 2015 г. испанската Комисия за финансов надзор CNMV е предупредила, че управляваната от Алонсо компания JD Business Capital няма право да извършва финансови инвестиционни услуги в Испания. Испанските медии тогава коментират, че става дума за поредния "гаражен финансист". Малко след публикацията на CNMV сайтът на JD Business Capital изчезва, което се тълкува като замитане на следите.

Въпреки червената лампа от Испания, българската КФН, която също разполага с данните за крайните собственици на застрахователната компания "Олимпик", е оставила фирмата да функционира в продължение на години и да набере над 270 000 клиента. В крайна сметка през май т.г. тя беше принудена да отстрани "Олимпик" от застрахователния пазар заради сигнал от кипърския застрахователен надзор.

Няколко седмици преди "Олимпик" да бъде обявена в несъстоятелност в Кипър, което се случи през май т.г., компанията майка Hispakol купи за 17 милиона евро бизнес с дистанционни курсове за квалификация от испанския синдикат UGT, който е близък до испанските социалисти. Сделката, сключена в края на април 2018 г. предизвиква недоумение, защото Hispakol няма никакъв опит в тази област.

Преди два дни бившият шеф на НСС и председател на партия ДСБ Атанас Атанасов обяви, че "всички знаели" кой стои зад "Олимпик".

Според него това са собствениците на фирмата "Бул Инс". Атанасов не представи доказателства за това твърдение.

От Търговския регистър става ясно, че Крум Крумов, който в момента е управители на "Бул Инс", в миналото е бил управител на клона на "Олимпик" у нас.

Собствеността на "Бул Инс" е свързвана с братята Красимир и Николай Маринови, известни като "Маргините".

Връзка със СИК се открива и през фирмата "Фокус Пропърти" АД, която е собственост на кипърската „Олимпик“. Един от директорите Петьр Паунов е бил съдружник в консултантската фирма "Би енд Си Консултинг" със Силвия Панагонова, вдовицата на убития сикаджийски бос Милчо Бонев – Бай Миле

Ако Диего Гонсалез Алонсо се явява подставено лице на собствениците на "Бул Инс", става дума за нарушение на Закона за разкриване на офшорните собственици приет по инициатива на депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

Единственият начин да стане ясно кои са реалните собственици на "Олимпик" е Алонсо да направи самопризнания, ако срещу него бъде заведено наказателно дело и той стане свидетел на прокуратурата. Засега обаче българските власти и прокуратура не дават индикации, че ще търсят наказателна отговорност за ограбването на над 270 000 български граждани.