Руският президент Владимир Путин пристигна със самолет в австрийския град Грац и от летището се отправи с хеликоптер към община Гимлиц, където ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер, предаде австрийския новинарски сайт ОЕ24, цитиран от БТА.

Сватбената церемония ще се състои в имението "Чепе" В сряда прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди визитата на Путин за бракосъчетанието на Кнайсъл и Майлингер. Той добави, че руският президент смята да поднесе на младоженците сватбен подарък, но не разкри подробности. Засега е известно единствено, че руският президент води със себе си 10-членен казашки ансамбъл.

Сред гостите на сватбата са австрийския канцлер консерватор Себастиан Курц и крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Австрийската партия на свободата на Щрахе е в близки отношения с руската пропрезидентска партия "Единна Русия". Изненадващата визита на Путин в страната възмути опозиционните партии в Австрия, които споменаха руската намеса в украинския конфликт

След церемонията край Грац Путин ще отлети за Берлин за преговори с германската канцлерка Ангела Меркел. Те ще се състоят в нейната резиденция край столицата.

И двете страни искат да постигнат напредък с газопровода "Северен поток-2", който е критикуван остро от американския президент Доналд Тръмп.