Правителството ще помогне максимално на археолозите за разкриването на на могилата "Мал тепе". Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си на могилата "Мал тепе" край село Маноле, съобщи "Фокус"

"Имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света", заяви Борисов.

Премиерът разгледа разкопките на царската гробница и благодари на доц. Костадин Кисьов, ръководител на разкопките и директор на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали. Той припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата и този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа.

"Това е най-високата гробница в света - 24 метра", каза Борисов, допълвайки, че все пак трябва да бъдат изключени египетските пирамиди.

И продължи:

"Този вид гробница е нещо уникално за България. Затова нека да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история. Трима императори са били убити из тези региони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и затова има различни предположения. Но нека не говорим и не гадаем, а да помогнем максимално на археолозите".

Той припомни още, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата.

"Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти", обобщи Борисов.

 

Малко по-късно Борисов поздрави във Фейсбук и археолозицте, които проучват Хераклея Синтика край Петрич.

"Поздравления и за екипа на археологическото проучване край Петрич – Хераклея Синтика, които са направили уникално откритие. Намерена е статуя с изключително високо качество, вероятно на римския магистрат Тиберий Клавдий Бакхий, организатор на игрите в чест на императора. В България няма аналог. Форумът на Хераклея Синтика заедно със сградите са проучени тази година с финансирането, осигурено от бюджета", написа Борисов.