Дори и след пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" Украйна трябва да запази ролята си на държава, през чиято територия се доставя руски природен газ за Европа. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел преди началото на преговорите с президента на Русия Владимир Путин, който е на посещение в Берлин.

"В контекста на Украйна ще говорим за транзита на газ. Считам, че дори след пускането на "Северен поток 2" Украйна трябва да запази ролята си в транзита на газ за Европа. И съм много доволна, че имаме възможност да започнем преговори по този въпрос", каза Меркел.

Путин също увери, че "Северен поток 2" не изключва възможността за доставка на руски природен газ през територията на Украйна. Той изтъкна, че газопроводът "Северен поток 2" ще удовлетвори нарастващото търсене на Европа на енергийни ресурси.

"Русия придава огромно значение на развитието на взаимноизгодното сътрудничество с Германия в политическата, икономическата и други сфери. Един от приоритетните направления е енергетиката", каза Путин.

Той припомни, че Германия е един от крупните купувачи на руските енергийни ресурси.

"През 2017 г. доставихме 53,8 млрд. куб. м, който покри повече от 30% от германския пазар, при това потреблението на руски газ непрекъснато се увеличава и през тази година се увеличи с 13%", каза Путин.

Той изтъкна, че е много е важно Съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, насочен към укрепването на регионалната и глобалната сигурност, да бъде запазен.