Преговорите на президента на Русия Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, продължиха около три часа в събота късно вечерта и бяха полезни и обстоятелствени, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за "Северен поток" 2 е неправилно.

"На срещата се обсъждаха такива крупни проекти като "Северен поток" 2. Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Говорителят разказа, че двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на "Северен поток" 2. 

Песков изтъкна, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни. Ще припомним, че както е известно най-големият противник на "Северен поток" 2 е САЩ и лично президентът Тръмп.

За Сирия Песков подчертаа, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща.

Разговорът наистина е на четири очи. Няма преводачи, защото Путин говори немски, а Меркел - руски. На какъв език обаче са говорили остава тайна.

Песков уточни, че Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков съобщи, че Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва. Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от минските договорености.

 

По думите му Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Песков каза, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот, каза Песков. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

Преди срещата с Меркел Путин бе на сватба в Австрия. Той танцува с булката - министърката на външните работи Карин Кнайсъл и я поздрави с песни на казашки хор, който бе довел от Русия.

Преди да пристигне в Германия, руският президент бе на сватба в Австрия. Владимир Путин е подарил на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и на бизнесмена Волфганг Майлингер, които се ожениха вчера, три неща, разкри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Първият сватбен подарък на Путин е картина със селски мотиви, защото именно от такова място произхожда съпругът. Вторият подарък е тулски самовар, а третият старинна преса за масло, разказа Песков.

Путин бе сред гостите на сватбата и танцува с булката. Престоят на господаря на Кремъл е бил общо около един час и е струвал на австрийската хазна 250 000 евро за осигуряане на безопасността му, пише Нюз.ру, като се позовава на австрийски медии.