Бившият президент на САЩ Барак Обама най-вероятно ще е сред знаменитостите, които ще бъдат поканени за погребението на Кралицата на соул музиката Арета Франклин, пише в. "Детройт фрий прес", цитиран от Франс прес.

Погребението на Франклин ще бъде на 31 август в големия петдесятен Храм на великата божия милост в родния град на Франклин Детройт. Преди това на 28 и на 29 август тленните останки на певицата ще бъдат изложени за поклонение от 9 до 21 ч. в музея на Чарлз Райт, посветен на историята на американските цветнокожи. Арета Франклин ще бъде погребана в гробището на Детройт, в което са погребани нейният баща и трима от нейните братя и сестри.

Очаква се на церемонията в храма на 31 август да присъстват подбрани гости - роднини, близки и знаменитости, сред които именно може да е Барак Обама. В храма могат да се поберат до 4000 души. Там през 2005 г. бе заупокойната литургия за Роза Паркс, жената, която през 1955 г., се опълчи в щата Алабама на забраната цветнокожи да сядат отпред в автобусите и се превърна по този начин в икона на борбата за граждански права за американските цветнокожи.

20 януари 2009 г. Арета Франклин пее по време на встъпването на президента Барак Обама в длъжност.

В очакване на поклонението и опелото фенове на Арета продължават да й отдават почит в баптистката църква в Детройт, в която е бил пастор нейният баща. Тя се намира в квартал на града, известен с не особено добра репутация. Феновете на Арета се събират и пред музея Мотаун, разположен в бившето звукозаписно студио на едноименната музикална компания, която обяви, че ще излъчва музиката на певицата през целия уикенд в нейна памет.