Ще положим всички усилия да помогнем - доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети днес ремонтни дейности в Стара Загора.

Застрахователна компания "Олимпик", която работи у нас с лиценз от Кипър, фалира и за близо 250 000 автомобила ще трябва нова застраховка "Гражданска отговорност" от 18 август.  Гаранционният фонд не може да помогне на застрахованите, тъй като това трябва да направи кипърският регулатор и тамошен фонд. 

Възможността един застраховател от ЕС да работи в България с лиценз, издаден от друга държава от блока, е уреден в законодателството на Общността. 

Още утре премиерът свиква среща с министъра на финансите Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

"Олимпик" трябва да възстанови 9.3 млн. лева на клиентите си в България по прекратените полици и това е възможно едва след процедурите по несъстоятелност, които траят години.

"Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера", добави още Бойко Борисов.

По-късно във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "Господин премиер, не лъжете българските данъкоплатци. Твърдите, че ако държавата се намеси и плати на пострадалите от фалита на застрахователното дружество “Олимпик", това ще бъде от парите на всеки български данъкоплатец. Това е лъжа“. Тя подчертава, че той или не познава материята, или се опитва да настройва едни българи срещу други. „Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите данъци. Те са вноски от самите застрахователни дружества (включително “Олимпик”) именно като гаранция за такива случаи“, пише още Нинова.

Очевидно Нинова не знае, че "Олимпик" е член на Гаранционния фонд - заради проверката за Гражданска отговорност, но не внася средства там, тъй като работи с лиценз от Кипър и има това право. 

По темата за срива на Търговския регистър премиерът заяви, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда.

Шефката на Търговския регистър Зорница Даскалова съобщи вчера, че подава оставка. Публикация на "Капитал" разкри, че през 2013 г., докато е била член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е решавала приоритетно преписки на фирми, свързани с интересите на Делян Пеевски, Даскалова е придобила салон за красота в София за 140 000 лв.

Обектът има 62 кв. м площ, но далеч по-интересно е основанието за придобиването му - "вместо изпълнение на паричен дълг". Другояче казано, с козметичния салон е изплатен дълг към Даскалова, най-логично от заем, който тя е предоставила от личните си средства, пише "Капитал", позовавайки се на имуществената декларация на висопоставената чиновничка.