"Лудогорец" победи ЦСКА-София с 1:0 и нанесе първо поражение на "червените" за сезона във футболния ни елит. Вандерсон реализира единствения гол в 21-ата минута.

Така "орлите" свалиха "червените" от върха и след петия кръг лидер вече е "Левски" с 13 точки, следван от ЦСКА-София - 12, а "Лудогорец" има 10.

Мачът бе на добро ниво, двата тима предложиха интересно надиграване. Достойнство е също, че този път нямаше червени картони и скандали поне по време на срещата.

След последния сигнал на съдията Николай Йорданов бразилецът Мауридес яростно налетя на Козмин Моци, който провокативно реши да се радва пред публиката на гостите. Таранът бе удържан някак.

А Йорданов, който се справи добре с двубоя, обясни на румънеца, че ще опише в доклада си поведението му. Ако го стори наистина (скоро ще разберем), Моци може да понесе наказание.

Първото полувреме бе равностойно, а головите ситуации пред двете врати не бяха много. "Лудогорец" откри след колективна грешка на своя опонент - поне трима от ЦСКА-София сбъркаха, така Вандерсон успя да прехвърли Витаутас Черниаускас (долу) след самостоятелен пробив при диагонален пас.

Преди почивката "червените" опитаха натиск и няколко пъти създадоха напрежение пред Хорхе Броун.

След почивката двубоят бе много по-вълнуващ за гледане. От чисти ситуации пропуски за домакините направиха Върджил Мисиджан, Вандерсон и Клаудиу Кешеру. Така Марселиньо и компания изтърваха възможността рано да решат спора. Те заиграха на контри, като оставиха владеенето на топката на ЦСКА-София.

"Лудогорец" прояви небрежност пред гола и едва не плати скъпо, тъй като в края "червените" можеха да изравнят. След удар на Тиаго от свободен удар топката кацна на напречната греда. А Мауридес не бе далеч от попадение при разбъркване - последна преграда пред топката се оказа бившият "червен" Антон Недялков. Това стана в последните секунди.

Защитникът, който наскоро стана играч на "Лудогорец" и днес бе обиждан от гостуващата агитка, излезе като титуляр и то не на поста ляв бранител, а в центъра, редом до Козмин Моци.

ЦСКА-София действаше доста еднообразно в минутите, в които имаше инициативата и търсеше гола - с центрирания към Мауридес. Този път я нямаше скоростта и изненадата в действията на "червените", демонстрирани в предишни срещи.

"Лудогорец" изигра може би най-добрия си мач през сезона и то срещу най-силния отбор, с който е играл до момента. Макар доста да е свалил нивото и все още да изглежда дебалансиран. 

ЦСКА-София е по-близо до един от двата си големи съперника, отколкото през миналата година по това време, и то не само заради спада в Разград. От четирите сериозни мача, които тимът изигра в последните дни (срещу "Копенхаген", "Славия" и "Лудогорец"), се видя, че има да извърви дълъг път. Но това е нормално с нов треньор, много нови футболисти и нов стил на игра. Поне засега изглежда, че пътят е правилният.

По-рано в неделя "Левски" победи "Септември" с 2:0 на "Герена" с голове на Давиде Мариани и Станислав Костов. Това е трети пореден успех под ръководството на Славиша Стоянович и първи за сърбина на "Герена".