"Ако някъде има експлозия или пожар, Стив вероятно е наблизо с клечки кибрит", беше заявил с възхищение бивш служител на сайта Брайтбарт нюз на някогашния политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В края на юли Банън обяви плана си да създаде структура, наречена "Движението" - една фондация, за която той се надява, че ще обедини крайнодесните партии преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г., но дали той ще постигне търсения ефект? Според Джошуа Грийн, автор на книга за Банън, той искрено е вярвал, че популизмът в стила на дясното американско "Чаено парти" е глобален феномен, "Брекзит" е предвещавал победата на Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г., а популисткият националистически бунт в Европа изпреварва този в САЩ с около година.
Но причините за посещението на Банън в Европа са по-маловажни от това кой е главният му съюзник тук: унгарският премиер Виктор Орбан. Ако сте следили изказванията на Банън през последните месеци, лесно бихте могли да заключите, че той не само се възхищава на унгарския крайнодесен лидер, а и иска да му помогне.

Банън определи Орбан като "Тръмп преди Тръмп". От своя страна унгарският премиер се опитва да постига същия ефект като президента на САЩ и се надява през 2019 г. да спечели мнозинство в Европарламента, за да "каже сбогом не само на либералната демокрация и либералната недемократична система, изградена на нейната основа, а и на целия елит от 1968 година". Както Орбан, така и Банън имат мисионерско мислене, интересуват се от идеи, не страдат от липса на самоувереност или амбиция и са обхванати от обсесия спрямо това, което смятат за духовна криза на Запада. Но това, което наистина ги обединява, е, че смятат ЕС за враг, който трябва да бъде унищожен, и че според тях популисткият бунт трябва да бъде и културна революция. 

От гледна точка на унгарския премиер Банън може да предложи много. Той може да помогне за убеждаването на западноевропейските популисти да бъдат водени неформално от премиера на малка източноевропейска страна. Той може и да предпази евроскептиците от обвинения, че са марионетки на Кремъл. Способностите на Банън да организира кампании и да води война с водещите медии може да се окажат много полезни. И на последно място, Орбан иска да превърне парламентарните избори през 2019 г. в референдум за миграцията и исляма - което може да не се окаже лесно. 

Дали това ще проработи е друг въпрос. Обединяването на крайнодесните сили в Европа може да се окаже невъзможно - те споделят общи чувства по въпроси като имиграцията, ЕС и гей браковете, но трудно могат да се обединят, когато става дума за политическите детайли. Европейската инициатива на Орбан вече доведе до разделение на крайната десница. Крайнодесният френски лидер Жером Ривиер и лидерът на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд отхвърлиха сътрудничеството с Банън.

Част от проблема може да е в това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е силно непопулярен в Европа, така че дори мнозина от националистическата десница не искат да бъдат свързвани с него. Освен това в много страни възходът на популизма доведе до мобилизиране на проевропейските сили, поради което е по-вероятно поддръжниците на ЕС, а не нейните опоненти да гласуват на изборите през 2019 г.
Ако Орбан залага политическото си бъдеще на стратегията на Стив Банън, то той трябва да помни, че американският му съюзник невинаги печели дори в САЩ. А той вероятно разбира европейската политика още по-малко, отколкото в родната си страна. Колкото и да е странно, проевропейските сили вероятно трябва да приветстват идването му в Европа.

...

Статия на Иван Кръстев в "Ню Йорк таймс", преводът е на БТА.