Централните банки на Турция и Катар подписаха споразумението за валутен суап за $15 милиарда. На първия етап Доха ще преведе на Анкара 3 милиарда.

  

Според източници от турската централна банка първата стъпка е предприета, след като емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани предложи инвестиционен пакет от $15 милиарда на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция миналата сряда. Това стана ден след като турската лира се срина рекордно спрямо американския долар.

Споразумението има за цел да засили двустранното сътрудничество между двете банки чрез установяване на двупосочна валутна линия.

Тя ще осигури ликвидност и подкрепа за финансовата стабилност, както и улесняване на търговския стокообмен между Турция и Катар. Споразумението също така ще допринесе за увеличение на валутните резерви на двете страни.

Партньорството между Катар и Турция 

Отношенията между Анкара и Вашингтон са заредени с напрежение повече от всякога, след като САЩ наложиха санкции на вътрешния и правосъдния министър на Турция заради отказа да бъде освободен евангелисткият пастор Андрю Брънсън, обвинен във връзки с ПКК и организацията на Фетуллах Гюлен, обявени за терористични организации в страната.

Освен това американският президент Доналд Тръмп удвои митата върху вноса на стомана и алуминий от Турция. В отговор Турция увеличи тарифите върху редица американски стоки, включително алкохол, тютюн и автомобили.

През юни 2017 г. няколко арабски държави, водени от Саудитска Арабия - важен съюзник на САЩ в Персийския залив, рязко прекратиха дипломатическите си отношения с Катар и наложиха блокада на малката страна в Персийския залив с обвинения, че подкрепя тероризма. Катарското правителство отхвърли обвинението, обявявайки блокадата за нарушение на международното право.

На фона на разрива, Турция подкрепи силно Катар, като увеличи износа на храна и други продукти. Турция също поддържа военна база в Катар. Двете страни подписаха споразумение за военно сътрудничество през октомври 2014 г., което предвижда съвместни учения, сътрудничество във военното производство и разполагането на турски сили на територията на Катар. Първите турски войници пристигнаха в столицата Доха на 4 октомври 2015 г.