Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка по повод прекратяването на дейността на клона на застрахователната компания „Олимпик“ у нас. Обект на проверката ще е работата на контролния държавен орган - Комисията за финансов надзор (КФН), става ясно от съобщението.

В него пише: 

"Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията (КФН - б.р.), на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

С проверката е натоварен прокурор от Върховната касационна прокуратура. Такава е възложена и на ДАНС.

Зам.-председател на КФН в сектора "застрахователен надзор" е Ралица Агайн - бивша депутатка от НДСВ и "Новото време". В момента тече вторият й мандат като член на КФН (2005-2010 г. и от 2014 г.  до сега).

ЗК "Олимпик" фалира през миналата седмица, а от 18 август всички застраховки "Гражданска отговорност", направени в дружеството, станаха невалидни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов трябва да измисли начин за обезщетение на засегнатите - както обеща самият Борисов. 

Днес трябваше да се проведе протест на засегнатите, но отзовалите се - меко казано, не бяха никак внушителна група.