Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверки в сливенската болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински” по случая с починалата на 17 август 33-годишна родилка Ренета Томова. Според завеждащата реанимацията на болницата д-р Юлия Бянкова Ренета е постъпила в тежко състояние, но без следи от външни наранявания.

Днес в болницата започват проверка и експерти от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Екип на РЗИ - Сливен е в лечебното заведение веднага след като е получена информация за случая, съобщиха от зравното министерство. Очаква се и болницата в Сливен да направи официално изявление.

Ренета Томова почина на 17 август, ден след раждането на първото си дете. Раждането протекло тежко и се стигнало до употреба на форцепс. Детето се е родило с наранявания - с оток на главата и пареза на едната ръка. Първоначално обявената причина за смъртта на Ренета е белодробна емболия.

Според близки на починалата до фаталния край се е стигнало заради травми, причинени от медицинския екип при раждането. Те заявиха, че ще искат заключение и от лекар извън болницата, защото смятат, че истината ще бъде скрита.

По случая се води проверка, която трябва да установи дали има лекарска грешка. Вчера около 200 души протестираха срещу медицинския екип, извършил раждането. Преди да почине, покойната Ренета разказала на майка си и на приятелка, че раждането протекло по варварски начин, от екипа скачали върху нея и натискали корема ѝ, за да извадят бебето. Според много специалисти този метод е остарял и не трябва да се прилага в съвременната практика, защото няма ясен алгоритъм.

Протестиращите вчера настояваха лошото отношение на лекарите и акушерките да се промени, за екипа да има съд, както и да бъде прекратена практиката с натискането на корема на родилките, когато бебето не излиза.

"Законът и стандартът по акушерство и гинекология позволяват да бъдат прилагани (тези практики - б.р.)", заяви пред БНР д-р Юлия Бянкова, която завежда реанимацията в сливенската болница "Д-р Иван Селимински" и е председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС.

Според д-р Юлия Бянкова проверките в болницата вече са факт, има и заведено досъдебно производство. Болницата ще бъде проверена от екип на Медицински одит и на РЗИ-Сливен.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения, подчерта д-р Юлия Бянкова.

„Преценката как точно да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят в рамките на минути и решенията трябва да се взимат много бързо и много отговорно“, посочи тя.

Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен, твърди д-р Бянкова.

Пред бТВ тя разказа, че пациентката постъпила в нейното отделение в деня след раждането с много тежко състояние, с белодробен оток, но без външни наранявания. При прегледа преди раждането било установено, че жената има две придружаващия заболявания.

"Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е голяма драма за всеки един лекар - да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка", добави д-р Бянкова.

Според свидетелството на близките на починалата подилка тя е постъпила в болницата след нормална бременност, но раждането се оказало истински кошмар. Те твърдят, че жената имала синини по тялото и счупени ребра. А часове след като извадили бебето, състоянието ѝ се влошило.

Прокуратурата вече започна разследване за лекарска грешка.

Крайно време е да се проведе разговор за качеството на родилната помощ и за единни стандарти по акушерство и гинекология, призова по бТВ Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

За съжаление рядко диалогът стига до качеството на родилните грижи в България – не се събира адекватна информация, няма единни правила за поведение, коментира още Шаркова.