Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи днес, че пет от 17 мостови съоръжения в лошо експлоатационно състояние по магистралите се ремонтират. Три от тях са на магистрала "Хемус", а две - на "Тракия".

До края на годината ще започнат ремонтите на още три мостови съоръжения - два по "Хемус" и един на "Тракия", като за целта ще се създаде необходимата организация на движението. Други девет остават за 2019-2020 г.

"Имаме 17 съоръжения по автомагистралите "Тракия" и "Хемус", които са в лошо състояние. Миналата година ремонтирахме 7 съоръжения, а тази година - още 5. Три от тях са на "Хемус" - съоръжението "Коренишки дол" при 37-и км, съоръжението на 33-ти км в посока от Варна към София при тунел "Витиня", съоръжението при "Потоп". И две мостови съоръжения на "Тракия" - на 20-ия км и на 37-ия км, което беше компрометирано след прелелия язовир край Ихтиман. Ресурсът за това е над 130 млн. лева", обясни Нанков пред журналисти в Министерския съвет.

Той призова шофьорите за търпение, "защото всичко това е за тяхната безопасност".

В пикови часове в почивните дни се образуват задръствания, но това е, с което разполага държавата, за да може нашите пътища да гарантират безопасното придвижване. Тежкотоварните автомобили по магистрала "Хемус" са изведени по алтернативен маршрут, но съм убеден, че до 1 ноември ще приключим с тези ремонти и ще възстановим движението по тях", обясни министърът.

Това са планирани ремонти, но предстоят и други. 

Проверка на съоръженията и спешен ремонт бяха разпоредени от премиера Бойко Борисов след срутване на виадукта "Моранди" край Генуа през миналата седмица, в резултат на който загинаха повече от 40 души, но десетки останки не бяха идентифицирани.

"Знаете, откакто са построени в България, мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", казва Борисов на правителственото заседание през миналата седмица.