Френската петролна компания Total се изтегля от най-голямото газово находище в света - "Южен Парс" в Иран, заради заплахите на САЩ да наложат санкции на компаниите, които правят бизнес с Техеран.

Агенция Ройтерс съобщи днес, че Total официално напускат Иран, като се позова на министъра на петрола Биджан Намдар Зангане. 

"Процесът за намиране на заместник (на Total - бел.р.) вече е в ход", е заявил министърът, добавяйки, че френската компания е спряла работата си по договора за развитие на 11 сектор от газовия проект "Южен Парс".

Официалният сайт на министерството припомня, че министърът е съобщил за оттеглянето й преди повече от 2 месеца. По-рано ирански официални лица са намекнали, че китайската държавна CNPC може да вземе дела на Total, което ще увеличи нейния дял до 80% от сегашните 30 на сто в проекта.

Total стартира проекта си за газово находище "Южен Парс 11" за $4.5 млрд. през юли 2017 г. - около две години, след като беше подписана международната сделка за спиране на ядрената програма на Иран в замяна на постепенна отмяна на икономически санкции спрямо Техеран.