"Със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева, считано от днес, на поста изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е назначена Габриела Козарева."

Това съобщава Министерството на правосъдието. В петък Зорница Даскалова подаде оставка от поста, след като не успя да се справи с кризата със срива на Търговския регистър. В сряда тя заяви, че не възнамерява да се оттегля, но ден по-късно премиерът Борисов обяви, че не е доволен от работата ѝ. Така се стигна до петък, когато Борисов и Цачева се срещнаха и малко по-късно бе обявена оставката.

Ето какво казва Министерството на правосъдието за новия директор:

"Габриела Козарева е магистър по право от Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски”. От февруари 2018 г. до сега Козарева е била изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Тя има над десетгодишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Била е директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерството на младежта и спорта от май 2015 г. до май 2017 г. Заместник-министър в Министерството на младежта и спорта е от май 2017 г. до февруари 2018 г. Преди това Габриела Козарева е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния Административен съд на Република България", пише в съобщението.

Габриела Козарева бе назначена в Министерството на спорта като предложение на "Атака". Преди да влезе в администрацията, тя е работила като директор "Правни и корпоративни въпроси" в "Нафтена индустрия Сърбия петрол", което е дъщерно дружество на "ГазпромНефт".

Политическата кариера на Козарева

Политическата част от кариерата на Козарева започва през 2015 г. Тогава тя е директор на "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерството на младежта и спорта - дирекцията, която се занимава с имотите на ведомството. През май 2017 г. е повишена като зам.-министър по предложение на "Атака", а през февруари 2018 г. е назначена със заповед на икономическия министър Емил Караниколов (също формално от квотата на "Атака" - б.р.) за шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).