Днес на обяд Детският радиохор на БНР излезе на протест пред сградата на радиото. Малките хористи пеят в подкрепа на своята диригентка Венеция Караманова, чийто договор изтече миналия месец.

Миналата седмица родители и хористи писаха отворено писмо до медиите и институциите, в което призовават да бъде върната на работа Караманова, която работи в хора от 4 десетилетия. Те изтъкват, че новата диригентка е едва от няколко месеца на позицията и трябва време запознатата с методиката Караманова да й предаде щафетата. Според родителите ръководството на радиото не познава нуждите на хора и искат да се месят в работата му. 

Много родители заплашват и да изключат децата си. 72-ма са подписали отвореното писмо. 

Според генералният директор Александър Велев обаче, родителите са заблудени и ситуацията не е такава, каквато се описва в отвореното писмо. Караманова е на граждански договор и като такава не може да отговаря за децата, особено на посещения на тренировъчни лагери или в чужбина. Нейният договор е изтекъл и е получила предложение той да бъде удължен за 2 години, но го е отказала.

Родителите твърдят, че й е предложена "унизителна" заплата от 156 лв месечно. Това не е така, обясниха от БНР, гражданският договор не включва месечно възнаграждение, а хонорари за конкретни участия, които не са всеки месец. Сумата от 156 лв е постигната, като са разделени тези хонорари на месеците в годината, макар че Караманова няма да работи през цялото време.

От БНР отбелязват и че новата диригентка Теодора Димитрова работи от десет години с хора, макар не в тази позиция, и е одобрена лично от Караманова на конкурс в началото на тази година. Дори родителите признават, че Димитрова е направила добро впечатление с професионализма си, но твърдят, че й трябва повече време да свикне с децата.

Пред Клуб Z Велев обясни и че има проблеми с ръководството и управлението на хора, в който например няма база данни с контакти на родителите.

Видео от протеста днес: