"Газпром" пуска електронна платформа за търговия с газ за европейските потребители, което ще направи по-ефективен износа на руско синьо гориво за Европа. Новината е съобщена от дъщерната компания на концерна "Газпром експорт".

"Електронна платформа за търговия (ЕТП)" на "Газпром експорт" стартира на 17 август тази година. Платформата е предназначена за физически продажби на природен газ на европейските потребители в допълнение към доставките по съществуващи договори, се казва в съобщението.

Платформата вече е отворена за регистрация на участниците. Този процес може да отнеме няколко седмици. "Газпром експорт" засега не е обявил датата на първите търгове.

Наддаванията ще се провеждат под формата на аукцион на сляпо (при този тип аукциони всеки вижда само своята оферта, но не и тези на останалите купувачи и няма как да се надуват цените - бел.р.). Разгласяване на параметрите и каквато и да е информация за търга е забранено. 

"Газпром" ще уведомява участниците за количествата газ, изкарани за продажба, а те ще правят заявки, които по-късно ще е невъзможно да отменят - ще могат само да ги коригират.

От 2016 г. "Газпром" поставя нови и нови рекорди по обемите на изнесен в чужбина природен газ. От началото на 2018 г. до 15 август експортът е 125 милиарда куб. м (с 5.7% повече, отколкото година по-рано). До края на годината общото количество на експортирано синьо гориво може да достигне 205 милиарда куб. метра. 

Пред руското издание "Ведомости" газови експерти са обяснили, че новият механизъм може да привлече държави, които се опитват да намалят зависимостта си от руски газ и ограничават дългосрочните си договори с "Газпром".

Основен конкурент на "Газпром" на европейския пазар е втечненият природен газ, внос от Съединените щати, коментира изданието. Вашингтон се опитва да попречи на строителството на газопровода "Северен поток 2", който ще заобиколи Украйна и заплашва със санкции европейските партньори на "Газпром" в проекта.

В края на миналата седмица стана ясно, че "Газпром" смята да предприеме мерки в отговор на западните санкции. Какви конкретно ще бъдат те ще реши съветът на директорите на заседание в края на август.