Културен център "Евгений Босилков" в Белене започва инициативата "Всички за един, един за всички", съобщи в Плевен отец Паоло Кортези - председател на центъра.

Делегация от Белене с предимно млади хора ще посети важни места в България, които пазят паметта на жертвите на тоталитаризма, и ще поднесе цветя, каза отецът. Културният център "Евгений Босилков" почита жертвите в името на помирението, допълни Кортези като уточни, че инициативата е за отдаване почит на невинните жертви на всички тоталитарни режими през XX век. 

Началото ще бъде поставено на 23 август - ден, в който Европа отдава почит на тези жертви, а ще завърши на 9 септември в светилището на Евгений Босилков в Белене с концерт на Плевенската филхармония с изпълнение на "Реквием" от Моцарт, с посвещение на Евгений Босилков и всички жертви на тоталитаризма. 

В светилището е подредена изложба "Евгений Босилков и мъчениците на 20-ти век" и библиотека с близо 400 книги, посветени на темата. 
Отец Кортези ще публикува всеки ден в сайта на културния център разказ за една от жертвите. Той заяви, че подготвят възпоменателни прояви през 2019 г. по повод 70 години от откриването на лагера на остров Персин. Това лято мемориалът, издигнат в лагера, е посетен от над 150 души от различни страни.

Посещението се урежда чрез община Белене.

„За мен събития от този род се наричат „култура на паметта“ и не са политически, а това е духовна работа“, коментира отец Кортези.

“Темата е особено болезнена и в нея трябва да влизаме с очите на жертвите, за да знаят близките им, че те не са забравени. Както Исус на Кръста е казал: „...прости им, те не знаят какво вършат....“. Човек умира смачкан, но с очи, пълни с надежда“, каза отец Паоло Кортези.



„Всички за един и един за всеки“ означава, че почитайки един, ние почитаме всички“, обясни Кортези  и припомни примера с децата от Ястребино – „Факт е, че тези деца не са имали бъдеще, и са били убити като децата, умрели в Аушвиц, или децата край Милано, където в едно училище, бомби убиват над 300 деца. Това не е отмъщение или обида, а е почит към жертвите“, уточни Кортези.

БТА