Българският лекарски съюз също се включи с позиция по случая с починалата родилка Ренета Томова от Сливен, за да обяви, че "всяко вменяване на недоказана вина към медицинско лице е за провокация за нагнетяване на недоверие в системата" и че "апелира за повече толеранс".

Както и да припомни, че "медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения", като не всеки проблем се обуславял от некомпетентност или грешка на медицинско лице.  

Въпреки че нямало подадена официална жалба, на база публикации в медиите Централната комисия по професионална етика на съсловната организация, ще се самосезира по случая.

 
Ето и пълната позиция на БЛС (запазен е правописът):

Във връзка със случая на починалата родилка в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, Български лекарски съюз изказва своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова.

Ръководството на БЛС се запозна със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари. Съсловната организация припомня, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице. За установяване на нарушения се налага щателна проверка и разследване от компетентни органи – съдебно-медицински лица, Прокуратура, следствие към МВР, ЦКПЕ на БЛС, борд по АГ и т.н., за което се изисква необходим ресурс от време за уточняване на обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент.

Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата. Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира лечебно-диагностичния процес, което рефлектира отрицателно върху цялото общество.

Що се касае до дейността на БЛС по този случай, ние се придържаме към принципа ни на работа - не популяризираме незавършени производства и целим да не уронваме името на лекарската професия, преди да имаме обективни факти и конкретни доказателства, с които да боравим. Както при всеки друг казус, така и в настоящия, ще разгледаме казуса по уредения в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина ред и в обхвата на предписаната компетентност. Тук следва да напомним, че  компетентния орган на БЛС е Комисията по професионална етика към районната колегия на БЛС, като настоящият въпрос следва подробно да бъде обсъден там, заедно с всички относими доказателства. Правомощията на посочения орган са да установи дали е налице нарушаване на Кодекса за Професионална етика на лекарите в България и Правилата за добра медицинска практика.

В конкретния случай към БЛС няма отправена официална жалба за разглеждане, но ЦКПЕ на БЛС ще се самосезира на база „публикации в пресата и медиите, касаещи ресора на КПЕ“, съгласно чл. 64(3). В тази връзка, редно е да се има предвид, че правомощията на БЛС в обсега експертизата на регионалните структури, са да налага административни санкции и констатации според Закона за съсловните организации, което не отменят търсенето на наказателна, гражданска или дисциплинарна отговорност от компетентните институционални органи.

БЛС апелира за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина. Наясно сме, че проблемите в сферата не са малко, но за разрешаването им е необходим единен и конструктивен диалог между цялото общество, институциите и съсловните организации. Напрежението, паниката и недоверието към лекарите, няма да разреши същите проблеми, напротив, ще ги задълбочи. Като първа стъпка в здравната сфера, е важно в нивото на медицинската услуга в България да се установи с определен стандарт, а качеството на медицинската практика да се повишава и поддържа чрез ясно определени критерии и стимули.