Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще изчезне в следващите 10 или 20 г. и ще бъде поделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция. Това предупреди в интервю за хърватския ежедневник Express академик Митко Маджунков, член на Македонската академия за наука и изкуство (МАНУ), един от класиците на македонската литература и политически ангажиран интелектуалец. Електронното издание на македонския вестник "Денешен" публикува откъси от интервюто на академика.

Коментирайки договора за името с Гърция, Маджунков заявява:

"Настоящото "споразумение" е безусловна и непоправима капитулация. За нас е срам, ние, македонците, трябва да се запитаме дали изобщо заслужаваме държава, дали сме достойни за това, знаем ли какво тя означава? Това е може би единственият случай в световната история, в който някой се отказва от името си, от правото си на съществуване, от своята история, от своя народ и диаспората. От държава с ограничен суверенитет, с този срамен договор, в допълнение с Тиранската платформа и в тясна връзка с договора за "добросъседство" с България, Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще изчезне през следващите 10 или 20 години и ще бъде разделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция. Езикът беше първият, който бе ударен, последният удар също ще бъде срещу него. Очевидно е, че нашите лингвисти има какво да обсъждат на техните симпозиуми".

Според Маджунков след това на дневен ред отново ще дойде законът за употребата на езиците.

"Той ще върне старата пропаганда в Македония, когато цели градове и села бяха принудени да говорят на език, който въобще не бяха чували. За мен сегашното поведение на албанците е изненада. Става въпрос за езиков империализъм, когато чужди територии са били завладявани или гарантирани чрез пряко разпространение на езика. Македония не може да оцелее в условие на двуезичие, защото вторият официален език ще стане първи в международната комуникация, а първият ще бъде унищожен. Един стар, каноничен език, четвъртият език, на който е било позволено да се разпространява християнството, ще бъде погребан покрай българския, но в гръцка градина. В един свой свидетелски текст преди смъртта си Блаже Коневски (македонски лингвист, основоположник и един от кодификаторите на книжовната норма в Република Македония - бел.р.) пише, че когато "балканските циници, вдъхновители на геноцида", успеят да унищожат македонския език, ще знаят, че са направили нещо голямо. Тогава му казах, че това ще бъде слабо утешение за нас".

По отношение на свободата на словото и цензурата в страната към настоящия момент, македонският академик подчерта:

"С настоящото споразумение с Гърция и предишното с България, в историята на човечеството е въведена неотразима обща цензура. Македония ще бъде протекторат, а различни емисари ще идват да ни преглеждат учебниците и да ни дават уроци Това е същото като да пуснете някой да ви ровичка в главата. Нашите книги - доколкото може да се разбере - до голяма степен са предназначени за хвърляне в огъня... Когато ме приемаха в МАНУ, във встъпителна си реч казах: Ако ни изкарат в ковчег от Югославия, знаем къде ще ни закопаят, но ако ни изнесат от Македония, къде ще ни бъде гробът?

Препечатваме интервюто от "Фокус".