"Царските конюшни" в София, които горяха в пожар в края на юли, се очаква да получат статут на паметник на културата днес. За вторник е насрочено заседание на експертия съвет, който трябва да предложи промяната в статута на емблематичните сгради в центъра на София. Ако това стане, министърът на културата трябва да издаде заповед, съобщи бТВ.

Преди две седмици министър Боил Банов обеща, че бившите "Царски конюшни", ще получат още на 15 август най-високата степен на защита като паметник на културата. Резултатът от това - собствениците на имотите ще получат предписание за възстановяването на сградите в автентичния им вид. За своя сметка. 

Още през февруари тази година бе поискано "Царските конюшни" да станат паметник на културата, но процедурата реално се задейства чак след като се случи пожарът. 

Разследването на причините за пламъците все още не е приключило. Прокуратурата до момента се пази от съобщаване на основна версия за случилото се. Знае се, че огънят е тръгнал от покрива на сграда, която е собственост на МВР по документи. Собствеността в комплекса от сгради е различна, част от зданията са частни, а заради последната сделка бившият областен управител на София Веселин Пенев и един от оценителите на имота, с който работи Столичната община получиха обвинения от прокуратурата. 

Случаят с "Царските конюшни" далеч не е единственият с подобен развой. Десетки ценни сгради - включително и такива, които отдавна са обявени за паметници на културата, се рушат, а собствениците им не изпълняват предписанията за укрепване и реставрация.