Имаме съществен проблем в застраховането. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дебатите в парламента, посветени на фалита на застрахователното дружество "Олимпик". Според негови данни 42% от катастрофите в Румъния "стават с български табели"

"Дори коли, които се водят на автоморги, там си ги карат. Като настъпи щета нашите компании плащат", каза Борисов.

Той заяви, че правителството не може да носи отговорност, защото Комисията за финансов надзор (КФН) се избира от парламента.

"Аз с Ралица Агайн не съм се виждал, не съм се чувал от години. Доклад при мен не е идвал. КФН е избрана от парламента, отчита се пред парламента. По каква работа сте ни извикали тук? Дошли сме с цялото си уважение. Каква политическа отговорност да понесем, че КФН е избрана от парламента, с консенсус?", каза Борисов.

Всъщност опозицията поиска изслушване на Бойко Борисов в Народното събрание по другия казус от извънредния депутатски дневен ред - заради скандала със срива на Търговския регистър, който не работи от 10 август. Той се поддържа от Агенцията по вписванията, която пък е под шапката на Министерството на правосъдието.

Премиерът предложи да се направи работна група, която да предложи как да се постъпи след фалита на "Олимпик".

"Да не излезе, че БСП иска да помогнем на тези 200 хиляди души, а другите партии не искаме. Ако го правим - да знаем какъв прецедент това ще бъде. При банките ясно - фалирала банка, 100 000 евро. Тук не е ясно. Днес не можем да го решим. Всяка партия да излъчи експерти, поне термините да уеднаквим. Да се съберем петък пак, събота пак, неделя пак и накрая да го решим", мотивира се Борисов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви,че има разминавания между това, което казват от КФН и думите на представители на правителството.

Според Йордан Цонев (ДПС) обаче КФН си е свършила работата.

"Учуден съм от липсата на комуникационна стратегия. Отговорност на страната, която дава лиценза, е да извършва надзора. Режимът е уведомителен в друга страна. Къде е тук отговорността на КФН", заяви Цонев.

Според него при такива случаи в ЕС "потребителите горят навсякъде".

"Кризата в Гърция започна с фалит на 7-8 застрахователя, а не банки. Можем ли да вменим на гаранционния фонд да изплаща и вноски на фалирал застраховател? Сигурно ще бъдем първата страна в ЕС. Ние толкова сляпо следваме европейското законодателство", каза Цонев.

Според него оставката на Ралица Агайн е по-скоро морален акт.

Румен Гечев (БСП) припомни, че при фалита на КТБ се е искала оставката на премиера Пламен Орешарски.

"Сега не е виновно праивтелството, виновен е парламентът на о-в Фиджи. Фирмата е регистрирана в Кипър, тук се оправдаме, че нищо не можем да направим, когато една фирма-матрьошка хвърля котва на българския застрахователен пазар. Ние не сме имали право да я регулираме - няма такова нещо. Има директива, където категорично се казва, че национаният реулатор има абсолютно същите права да проверява, да задава въпроси. Нищо такова не е направено", каза Гечев.

И продължи:

"Една фирма, която няма нито една полица по гражданска отговорност в Кипър, е решила да оперира в България. Защо не отиде в други страни на ЕС? Каква любов към българската роза, към българските държавни институции, които тихо спинкат, докато те източват парите. Да го закрием този регулатор, какъв е смисълът му? ДАНС не се ли замисля, че става нещо нередно. ДАНС проспа чуждите юнаци, които дойдоха и овършаха на българския пазар, КФН проспа, чака от Кипър да им съобщи".

Подобно бе и изказването на Жельо Бойчев (БСП):

"Как имаме ситуация, но нямаме виновен? Как български регулатор се проваля? От началото на дейността на "Олимпик" има множество сигнали до службите и до прокуратурата", каза Бойчев.

В крайна сметка парламентът прие решение, според което КФН да предостави доклад за дейността си спрямо "Олимпик" до 7 септември. Депутатите възложиха и на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантирането на техните права.

В началото на лятното извънредно заседание прозвучаха поздравления към мюсюлманите по повод днешния празник Курбан байрам. Те бяха от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Повечето от банките на депутатите на ДПС бяха празни - което е логично заради важния празник. Йордан Цонев упрекна шефката на парламента Цвета Караянчева, че е насрочила точно днес извънредното заседание.

"Това е все едно ако председателят на парламента е мюсюлманин - да насрочи заседание на Коледа", поясни Цонев.

Караянчева отговори, че е искала да насрочи бързо заседанието, тъй като темите, които ще се дебатират на него, са много актуални.