В Русия вече е одобрен ценоразпис за доноси - иначе закано, за материално насърчаване на информатори, които подпомагат работата на вътрешното министерство.

Министерството на правосъдието на Русия одобри заповедта на Министерството на вътрешните работи за изплащане на възнаграждения на гражданите, които помагат на полицията при залавянето на престъпници и разкриването на престъпления, съобщи вестник "Комерсант".

Според публикацията, процедурата за материално насърчаване на информаторите се разработва повече от година от МВР. Размерът на стимулите може да варира от 50 хиляди (близо 652 евро) до 10 милиона рубли (около 130 307 евро по днешен курс - бел.р.).

Различният размер на възнагражденията предполага и различна инстанция, която ги утвърждава. Съгласно заповедта на руското МВР, решението за изплащане на материалните стимули до 500 хил. рубли (около 6517 евро) ще взема ръководителят на областната администрация, до 3 милиона рубли - нивото се вдига на заместник вътрешен министър.

За особено важна информация има и по-големи суми, но тях ще ги разписва лично министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Заплащането на агентите не влиза в това перо.

След залавянето на престъпниците, за които е помогнала "достоверната информация", дадена от гражданин/граждани, финансовата служба на МВР ще превежда сумата в съответното териториално звено на министерството - с целево предназначение. Парите могат да се платят кеш или да се преведат по сметка в банка. В първия случай информаторът дава разписка. 

В случай на отказ от изплащане на възнаграждение, Министерството на вътрешните работи трябва да уведоми информатора писмено в срок от 7 дни. Отказът може да бъде обжалван по съдебен път.

Сега полицията изплаща обезщетение в изключителни случаи, обещавайки награда за залавяне на особено опасни престъпници. Няма специален фонд в правоприлагащите органи, средствата се заделят от вътрешните ресурси на съответния отдел за всеки отделен случай. По-голямата част от информаторите, които са помогнали, получават ведомствени медали "За съдействие на Министерството на вътрешните работи", дипломи, подаръци и удодостоверения за нещатни сътрудници.

Руското МВР смята, че материалното насърчаване ще стимулира гражданите да помагат по-активно на полицията.