Financial Times ще разкрие център за развойна дейност в областта на информационните технологии в България и ще наеме стотина човека в рамките на година. Намеренията за бъдещата инвестиция бяха потвърдени на среща днес между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на FT. 

Първоначално компанията ще партнира с друг британски инвеститор, който вече е развил дейност у нас - Xoomworks Technology, и планира до две години да оперира напълно самостоятелно. Проектът им да стартира до края на годината.

"Навлизането на толкова сериозно име в нашата страна е пореден положителен сигнал за българската икономика“, коментира зам.-министър Манолев.

По думите му, България има най-бързоразвиващият се сектор на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа. От 2013 г. досега, по Закона за насърчаване на инвестициите, се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите за около 180 млн. лева, с които се разкриват последователно над 6400 нови работни места, предимно за високо квалифицирани специалисти.

Основно изискване за нас е всеки специалист, който бъде нает в София да отговаря на изискванията, които имаме и към служителите ни в Лондон, подчерта Джон Кундерт. От FT са проучили редица държави на няколко континента, но се спрели на България, защото може да отговори на това изискване.

Тук намерихме не само много добър партньор в лицето на Xoomworks, но и специалисти, които да отговорят на световните критерии на Financial Times, защото за нас този проект не е аутсорсинг, а разрастване на семейството ни, каза още Кундерт.

Той изрази надежда, че темповете за реализиране на проекта ще изпреварят прогнозите и подчерта доброто сътрудничество, което е имал със Службата по търговско-икономическо сътрудничество на България в Лондон в етапа на проучване на дестинацията за инвестиция.

Антъни Баринг, финансов директор на Xoomworks Technology, който също взе участие в срещата, подчерта, че компанията им се чувства много добре в страната ни и тук намират квалифицирани експерти в своята област.

Financial Times е създадена преди 130 години в Лондон и понастоящем има 930 000 абонати, които плащат за съдържание, като 714 000 от тях използват дигиталните издания на групата, за която работят 600 журналисти по цял свят.  През 2015 г. британското издание е придобито от японската издателска група Nikkei Inc за 844 млн. британски лири.

Xoomworks Technology, с които си партнират за проекта в България, е британска софтуерна компания, която през 2015 г. разкрива своя развойно-технологична дейност в областта на информационните технологии в София. Компанията специализира в създаване на дигитални иновации, мобилни приложения и софтуер за контрол и проследяване на качеството.