Случаите на морбили в Европа рязко са се увеличили, според данните на Световната здравна организация, съобщава Би Би Си.

За първите шест месеца на 2018 г. са били заразени над 41 хил. души, а 37 са починалите.

През миналата година случаите на морбили са били почти два пъти по-малко за 12 месеца - 23 927. През 2016 г. - 5273. Според експертите това настъпление на инфекциозното заболяване на континента може да се обясни основно с намаляването на процента на хората, които се ваксинират.

СЗО призова европейските държави да вземат мерки, за да спрат този опасен процес.

Морбили е силно заразно заболяване и се разпространява чрез капките при кашлица или кихане. 

Заразното състояние продължава 10 дни. Повечето хора се възстановяват напълно, но при някои може да причини сериозни увреждания и даже смърт.

Ето някои от усложненията:

- енцифалит

- менингит

- гърчове

- пневмония

- заболявания на черния дроб - хепатит

Украйна и Сърбия са държавите с най-висок процент на заболели от морбили в Европа. Тревожен е фактът, че България е заобиколена от държави, които са в челото на европейските страни с най-много случаи на морбили. Освен Сърбия, която заема първа позиция, в челото са още Гърция и Румъния.

Ваксината на морбили, паротит и рубеола е защита срещу заразяване, но преди 20 години започна антиваксърска кампания, която направи връзка между тази имунизация и аутизма. Така много хора решиха да не ваксинират децата си. Според предписанията на СЗО всички деца трябва да бъдат имунизирани около първата си годинка и след това има реимунизация към 12-атата година.  

    Наскоро Горната камара на италианския парламент гласува закон, който отменя задължителните имунизации на децата преди началото на училище. Това означава, че родителите на неимунизирани деца няма да бъдат глобявани.

    Симптомите на морбили:

    - подобно на простуда - течащ нос, кихане

    - знаците, че организмът се бори с инфекцията - висока температура, умора, загуба на апетит, болки в мускулите

    - зачервяване и възпаление на очите

    - сивкави петна в устата

    - червени пъпки, които се появяват първо около линията между челото и косата като после се разпространяват и в косата, по шията и останалата част от тялото.