И победителят за първите шест месеца на 2018 г. отново е... "Национална лотария". Компанията, в която собственост има Васил Божков, е най-големият рекламодател в България за първите шест месеца на 2018 г., показва доклад на "Медиа клуб".

Нито внесеният законопроект за силно ограничаване на рекламата на хазарт, нито активните обществени дебати по темата са попречили на "Национална лотария" да инвестира в реклама значително повече от най-активно рекламиращите се банки и компании за бързи кредити. 

Само за телевизионна реклама "Национална лотария" е похарчила почти 13 милиона евро само за шест месеца. За цялата 2017 г. сумата бе близо 23 милиона евро. Фирмата с талончетата, чиито телевизионни програми са водени от популярния актьор Захари Бахаров, дава за реклама повече, отколкото петте първенци в категорията "Финанси" - "Кредисимо", Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Банка Пиреус и Уникредит Булбанк. 

Рекламният бюджет на "Национална лотария" доближава общия рекламен бюджет на трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком". Резултатът е, че сектор "Хоби, мода и спорт" (където е хазартът) изпреварва за първи път сектор "Комуникации". Общите инвестиции в реклама в "Хоби, мода и спорт" за полугодието са почти 22 милиона евро, като огромната част от тях се дължат на "Национална лотария", "Еврофутбол" (също свързана с Васил Божков), чуждестранните заложни къщи и Българския спортен тотализатор.

Топ 5 на рекламодателите за първите шест месеца на 2018 г. изглежда така:

1. "Национална лотария"

2. "Натурпродукт", позната с лекарствени и козметични продукти като „Лакалут“, „Д-р Тайс“, „Адитива“ и т.н.

3. "Лидл"

4. "Фереро", които произвеждат сладките продукти „Киндер“, „Рафаело“, „Нутела“ и т.н.

5. "Карлсберг България", която произвежда „Шуменско“ и „Пиринско“ пиво

Рекламните инвестиции на компаниите в отделните сектора са:

Фармация – 84 млн. евро

Търговски вериги и онлайн магазини - 61

Храни - 57

Напитки – 53

Козметика - 49

Финанси - 25

Хоби, мода, спорт - 22

Комуникации - 18

Препарати за почистване - 16

Автомобили – 13