10 души са загинали вчера в дълбока клисура близо до селището Чивита в Калабрия, Южна Италия, отнесени от внезапно придошъл след проливни валежи планински поток.

Всички жертви са италианци, съобщават световните агенции.

По данни на Гражданска защита 23-ма души са спасени, включително холандски туристи. 11 от спасените са приети в болница, в това число 4 деца. Едно от тях е 8-годишно момиченце, което е закарано с хеликоптер в лечебно заведение в състояние на хипотермия. Децата са загубили единия или и двамата си родители, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на околната среда Серджо Коста, който пристигна в Чивита, заяви, че има "99,9 процента вероятност" да няма хора в неизвестност след бедствието, предаде ДПА.

Спасени са 23-ма души, включително 4 деца.

Малко по-рано бяха открити трима души, които доскоро бяха в неизвестност и в момента няма официални данни за липсващи хора. Спасителните операции обаче продължават, защото не всички туристи са влезли в каньона с водачи и не всички са се регистрирали.

На някои места потокът Раганело (в Националния парк Полино) тече по дъното на тясна, дълбока почти един километър клисура, която на места е широка само около четири метра. Водата е придошла много бързо и хората са били повлечени от нея с невероятна скорост. Някои са намерени на пет километра по-надолу в долината. 

Местен жител, представил се като Клаудио, разказа за АП, че е помогнал на двама младежи от Неапол, които успели със собствени сили да се изкатерят на безопасно място. "Бяха в състояние на шок и пристигнаха без обувки и с порязвания от скалите", каза той.

Спасителите продължават акцията си.

Министърът на околната среда Серджо Коста призова прокуратурата да разследва случилото се за криминални и административни нарушения. Прокурорът Еудженио Фачола заяви, че разследването се води за убийство по непредпазливост, нанасяне на телесни повреди и престъпно нехайство, съобщи АНСА.

Пострадалите са закарани в болници.