Властите в Прага поставиха днес пояснителни табелки на паметника на съветския маршал Иван Конев, съобщи Радио "Свобода".

Това стана навръх 50-ата годишнина от смазването на Пражката пролет от войските на СССР, България, ГДР, Унгария и Полша.

Паметникът бе открит днес след ремонт. Но сега той е допълнен с табелки на чешки, руски и английски език. Чрез тях управата на столичния район Прага-6 обясняват историческия контекст, свързан с личността на маршала.

Новите табелки обясняват деянията на маршал Конев.

Иван Конев командва войските на Първи украински фронт, влезли в Прага на 9 май 1945 г. По това време градът вече е на практикса освободен от германските окупатори, които се изтеглят на запад след споразумение с лидерите на Пражкото въстание.

Същевременно обаче Конев участва в потушаването на Унгарското въстание през 1956 г. Пет години по-късно, през 1961 г., като главнокомандващ Групата съветски войски в ГДР участва в разрешаването на Втората берлинска криза, завършила с издигането на Берлинската стена. А през 1968 г. подготвя нахлуването на съветските войски в Чехословакия.

Всичко това сега е написано на три езика на паметника на пълководеца, който по време на комунизма бе славен в Чехословакия единствено като освободител.

Руското посолство в Прага протестира срещу поставянето на пояснителните надписи и заяви, че целта им е пренаписване на историята и влошаване на двустранните отношения. Чешкото външно министерство обаче подкрепи управата на Прага-6.

Срещу действията на властите протестираха и привърженици, и противни;ци на паметника на Иван Конев. Комунистите единствени положиха венец и заявиха, че са против новите табелки. Там обаче дойдоха и хора, искащи монументът да бъде съборен. Те носеха лозунгите "Той (Конев - б.р.) има кръв по ръцете си. Махнете го!" и "Конев е съветска лъжа".

Противници на паметника на Конев протестират в Прага.

Годишнината от бруталното потушаване на Пражката пролет, бе отбелязва с церемонии, изложби и филми по време, когато маргинализираната в продължение на много години вече Чешка комунистическа партия отново има влияние, отбелязва БТА.

Видни политици от ЕС заявиха, че че този годишнина подчертава необходимостта да се защитават и днес свободата и демокрацията на континента, изправящ се пред нова вълна от авторитаризъм в Източна Европа, както и пред една много по-настъпателна Русия.

"21 август бе удар в лицето", каза Владимир Ханзел.

Той бе личен секретар на Вацлав Хавел - първия посткомунистически президент на страната.

Ханзел разказа как тогава, като 17-годишен ученик, успял да си пробие път до центъра на Прага, пренебрегвайки съветите на майка си, за да види как чуждестранните войски обстрелват Националния музей на Вацлавския площад с масивен картечен огън, смятайки го погрешно за правителствена сграда. Той описва как в пълната суматоха, при която войските се мъчели да прочетат чешките имена на улиците, жителите на Прага издигали барикади, използвайки трамваи и други превозни средства, което на свой ред провокирало войниците да открият огън, убивайки и ранявайки десетки хора.

Опасенията на Ханзел днес са, че за първи път след 1989 г. чешките комунисти отново печелят политическо влияние. През юли те си извоюваха отново място в парламента и помогнаха на правителството на малцинството на Андрей Бабиш да спечели вот на доверие.

"Един от големите парадокси днес е, че... комунистите отново напредват и хората нямат нищо против това", каза Владимир Ханзел.

Противници на премиера Бабиш влязоха днес в сблъсъци с полицията в центъра на Прага, където той пристигна да произнесе реч по повод юбилея и да положи венци пред сградата на Националното радио.

Чествания имаше и в Словакия. На военното летище в град Сляч бе открита инсталацията "Осемте смелчаци" на скулптора Даниел Фишер. Тя е в чест на осмимата руснаци, осмелили се да протестират на Червения площад на 25 августн 1968 г. против смазването на Пражката пролет. Именно от това летище си заминаха през 1990 г. последните съветски войници от Чехословакия.

Инсталацията на летището в Сляч в чест на осмимата руснаци, протестирали срещу нахлуването.

Един от тези хора - Павел Литвинов, бе гост на тържествата в Прага и произнесе реч в библиотека "Вацлав Хавел".

Днешната годишнина съвпада и с растящата загриженост в Брюксел и други западноевропейски столици относно устойчивостта на демокрацията в бившите комунистически страни членки на ЕС и НАТО.

Чешкият премиер Андрей Бабиш (вдясно) произнесе реч по повод юбилея.

Отбелязвайки тези опасения, дългогодишният евродепутат и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстат написа в туитър:

"Преди 50 г. на този ден Червената армия смаза надеждите на чехите и словаците, стремящи се към свобода и демокрация. Европейците трябва сега да бъдат единни и да се противопоставят на новата вълна от авторитаризъм, която пак заплашва нашите общества". 

А председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск също написа в туитър:

"Копнежът за свобода и демокрация надживя (инвазията) и е най-важното, което обединява Европа днес".

Противници на премиера Бабиш влязоха в сблъсъци с полицията.

Еврокомисията разпространи специално изявление на своя председател Жан-Клод Юнкер. В него се казва:

"На 21 август 1968 г. по улиците на Прага танковете грубо сложиха край на опита зда установяването на човешки права и свободи. Теки танки укрепиха режима, който просъществува повече от още две десетилетия и утвърди жестокия модел на репресиите във Варшавския договор срещу инакомислието.

Като отбелязваме този ден, ние почитаме паметта на трагично погубения живот на хората и отдаваме почит на мъжеството и героизма на онези хора, сред които имаше много студенти, отправили предизвикателство срещу танковете и оръжията. Наследството им е наша отговорност и ние никога не трябва да забравяме за опита им да защитят свободите и най-основните човешки права.

50 години по-късно Европа не е разселена от "желязна завеса", а народите на Чехия и Словакия, както и другите европейци, живеят в съюз на мир и солидарност и могат да разчитат, че този съюз ще ги защити."

Възползваме се от този ден на тържествено честване като възможност заедно да си спомним, че свободата и спазването на човешките права не са даденост. Това е постоянна борба. Аз не мога да си представя по-добър начин да отдам почит на паметта на героите от Пражката пролет."