Общинският съветник - вече независим - от Бургас Бенчо Бенчев окончателно е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лв. Това съобши пресцентърът на Районния съд в Бургас. Решението не подлежи на обжалване.

Мярката му беше наложена от прокуратурата, след като Бенчев получи обвинение в укривателство на сочения за организатор на престъпна група Димитър Желязков - Митьо Очите, и в незаконно притежаване на боеприпаси.

Бенчев бе задържан заедно с Митьо Очите в Истанбул в рамките на операция по международното издирване на втория. 

Съдебният състав смята за основателно подозрението, че Бенчев е съпричастен към извършване на престъпленията, които са с висока степен на обществена опасност. Според съдебната инстанция размерът от 50 000 лв. не е е прекомерно висок и съответства на имущественото му положение. В съобщението се изтъква, че мярката за неотклонение е сред най-леките, предвидени в законодателството, отчетено е, че Бенчев е неосъждан, развива бизнес, има семейство, че здравословното му състояние е влошено.

Преди историята с Митьо Очите Бенчев бе съветник от групата на БСП в общинския съвет в Бургас, но не е партиен член. Появил се е в листите от гражданската квота, след ареста бе изключен от групата на социалистите.