Бившият личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп - Майкъл Коен, се призна за виновен във федералния съд в Манхатън във вторник за осем престъпления. В това число са включени и данъчни измами, фалшиви изявления за банкови нарушения и финансови нарушения, свързани с работата му за "Тръмп", съобщи Си Ен Ен.

Коен заяви пред съда, че "в координация и по посока на кандидат за федерален офис" той е съхранявал информация, която би била вредна за кандидата и кампанията му, ако би станала публична. Намекът е очевиден - според Коен настоящия президент Тръмп е знаел за действията му. 

Си Ен Ен публикува плеоарията на Коен - можете да я прочетете тук. 

По-рано през деня още беше съобщено от американските медии, че Коен е приел да пледира "виновен" пред съдия в момент, в който бе застрашен да бъде обвинен официално за данъчна и банкова измама, предадоха световните агенции, като се позоваха на няколко американски медии.

Коен бе забелязан да влиза в сграда, в която се намират офисите на ФБР в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Телевизия Си Ен Ен съобщава, че Коен се е предал на ФБР и че споразумението, което е постигнал за признаване на вина, включвало и време, през което той ще лежи в затвор, предаде Ройтерс.

По-рано тази година Коен призна, че е уредил плащане в размер на 130 000 долара за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, която твърдяла, че имала сексуална афера с Тръмп, припомня АП.

БТА