Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "силно натъжен" от изхода на наказателното дело срещу бившия ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт, предадоха световните агенции. 

"Пол Манафорт е добър човек. Той беше с Роналд Рейгън. Беше с много различни хора през годините. Натъжен съм от това", заяви Тръмп, след като съдебните заседатели обявиха Манафорт за виновен по осем обвинения за заобикаляне на данъчните закони и банкова измама. 

И добави пред медиите в Чарлстън, Западна Вирджиния, цитиран от Ройтерс:

"Това изобщо не е свързано с мен. Не е свързано с руския заговор. Това е лов на вещици и позор."

Президентът говори на митинг пред свои привърженици в Чарлстън и бе силно аплодиран.

По-рано днес съдебните заседатели обявиха ветерана политик за виновен по 8 от 18 обвинения, свързани с нарушаване на данъчното законодателство, на банковото законодателство и укриване на чуждестранни банкови сметки. По останалите 10 обвинения заседателите не успяха да постигнат единодушие.

Манафорт е обвиняем по две дела - във Вирджиния и във федерален окръг Колумбия. Във Вирджиния е обвинен в укриване на банкови сметки, пране на пари и данъчни машинации, включително по време на работата си в Украйна. В момента съдебните заседатели обсъждат присъдата срещу него. 

В столицата бившият сътрудник на Тръмп е обвинен в заговор срещу САЩ, пране на над 30 млн. долара, лъжесвидетелстване, неспазване на законите за разкриване на информация за лобистки интереси в Украйна и дейност като нерегистриран чуждестранен агент. Манафорт твърди, че е невинен. Адвокатите му заявиха, че не искат обединяване на делата, макар много от обвинителните точки да съвпадат. 

Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016 г. и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, след като Киев го обвини в незаконно получаване на големи суми между 2007 г. и 2012 година. Обвиненията срещу него до голяма степен предшестват работата му по предизборната кампания на Тръмп.

69-годишният политик може да бъде осъден на десетилетия в затвора, допълва АП.

Майкъл Коен излиза от съда.

Федералният съд в Ню Йорк постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на бившия личен адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември, предаде Асошиейтед прес.

Юристът се призна за виновен по осем обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании, банкови измами и предоставяне на неверни сведения на американски финансови организации.

По данни на АП Коен е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен в замяна на смекчаване на наказанието. Сделката предвижда също той да не обжалва евентуална присъда лишаване от свобода от 46 до 63 месеца.

На практика Коен се признава за виновен в нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп с цел да повлияе резултатите от изборите през ноември 2016 година. Нарушението се изразява в нецелево използване на средства, отпуснати за предизборната кампания, посочва БТА. Част от тези средства е била използвана, за да се купи мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс и бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, които твърдят, че са имали интимна връзка с Тръмп. 

При явяването си в съда Коен не посочи имената на жените, нито на Тръмп, заявявайки само, че е работил с "кандидат" и се е стремил основно да повлияе изборите по нареждане на претендент за държавна длъжност. Датите и сумите, посочени в съдебните документи обаче, според АП съвпадат с думите на Даниълс и Макдугъл. 

Сторми Даниълс.


В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи през януари, че месец преди изборите Коен е платил на Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифорд, 130 000 долара, за да запази в тайна интимните си отношения с Тръмп от 2006 година. Коен призна, че й е платил от собствените си средства и без знанието на Тръмп. 

Карън Макдугъл.

Макдугъл според в. "Ню Йорк таймс" твърди, че през 2006 г. е имала близки отношения с Тръмп. Малко преди изборите тя продала историята си на списание "Нешънъл инкуайър" за $150 000, но материалът така и не бил публикуван. Медиите подозират, че зад това също стои Коен.

Бившият личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп, Майкъл Коен, е свидетелствал днес, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление, като уреди плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него, предаде Ройтерс. 

51-годишният Коен е направил това, когато се призна за виновен по осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании. 

Коен не посочи името на Тръмп в съда, но адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента. 

"Днес той (Коен) се изправи и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление, като направи плащания за две жени с основната цел да повлияе изборите", каза Дейвис. "Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът. 

Двете плащания е трябвало да осигурят мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали връзки с Тръмп, и са били направени преди президентските избори през 2016 година. Едното е било на стойност 130 000 д. за порноактрисата Сторми Даниълс. А другото, за 150 000 долара, се свързва с бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл. 

Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията. 

При явяването си в съда Коен не посочи имената на жените, нито на Тръмп, заявявайки само, че е работил с "кандидат" и се е стремил основно да повлияе изборите по нареждане на претендент за държавна длъжност. 

Според прокуратурата Коен е опитал да си възстанови сумите, представяйки фалшиви фактури за правни услуги на компанията на кандидата.