Фейсбук спря фалшиви акаунти, създадени от Русия и Иран с цел дезинформация.

Социалната мрежа обяви във вторник, че спира кампании за дезинформация от Иран и Русия като част от битката си срещу фалшиви новини преди изборите за Конгреса в Съединените щати. Премахнати са повече от 650 страници, групи и профили, идентифицирани като "мрежи от профили, подвеждащи хората за това, което правят", обяви изпълнителният директор Марк Зукърбърг.

Докато разследването продължава и американските власти са уведомени, съдържанието на някои от страниците е проследено обратно до Иран, а други са обвързани с групи, свързани преди това с руски разузнавателни операции, съобщи социалната мрежа, пише "Фокус".

 "Ние вярваме, че са част от две групи кампании", каза Зукърбърг. "Закриваме ги, защото хората трябва да имат доверие във фейсбук и във връзките и споделянията, които правят във фейсбук", добави той.

Акаунтите, някои от които в приложението инстаграм, са били представени като независими новини или групи от гражданското общество, но всъщност са работели в координирани усилия, твърдят високопоставени служители на социалната мрежа на брифинг с репортери.

Съдържанието, публикувано от профилите, е насочено към потребителите на фейсбук във Великобритания, Латинска Америка, Близкия изток и САЩ според ръководителя на политиката за киберсигурност на компанията Натаниел Глейхър. 

Това е вторият случай в рамките на по-малко от месец, в който фейсбук идентифицира фалшиви акаунти от Русия, създадени да влияят на изборите през ноември в САЩ.