Генералният директор на радиото и СЕМ трябва да си свършат работата по отношение на детския хор на БНР. Това каза премиерът Бойко Борисов днес, след като децата от хора пяха пред Министерския съвет в протест срещу отстраняването на диригентката им.

"Медиите не са под влиянието на правителството, но децата от детския радиохор са под нашия прозорец. Надявам се и шефът на радиото, и на СЕМ да си свършат работата. Не може да оставят децата да стоят отвънка, трябва да си поемат отговорността", заяви Борисов.

Час след изказването на премиера Съветът за електронни медии обяви на брифинг, че се интересува от проблемите на Детския радиохор и ще помогне за разрешаването им.

"Никога не е стояло на дневен ред неговото закриване", заяви за хора председателката на СЕМ София Владимирова.

Тя поздрави подрастващите и техните родители, че не се безучастни и отстояват своите искания и увери, че ще се намери решение на проблема. И ги покани на среща в СЕМ този петък от 15 ч.

Децата и родителите им настояват за връщане на диригента им Венеция Караманова на работа. Протестите им започнаха в началото на седмицата и първият беше пред БНР. 

Караманова е диригентка на хора от десетилетия, но последният й договор е изтекъл и не е продължен. Според родителите на децата БНР иска да си върне контрола над хора и затова поставя на мястото й новата диригентка, избрана от самата Караманова тази година чрез конкурс.

Според генералния директор на радиото Александър Велев протестът трябва да е срещу това, че Караманова е отказала да подпише предложения ѝ договор. Велев изтъкна, че тя от години работи на граждански договор и това създава проблеми с организацията на хора, тъй като законово диригентката не може да носи отговорност за деца в подобно положение - а от години е в пенсия. 

Според Велев Караманова използва децата, за да си подобри условията на договора.

Днес при протеста пред МС при децата излезе да се срещне с тях министърът на културата Боил Банов. Той подчерта, че радиото е самостоятелен и независим орган, а директорът му и диригентката на хора се избират чрез конкурс.

"Ако аз или премиерът изразим отношение кой да работи във вашата структура, това би било неуместно. Не мога да отговоря кои хора, на какъв договор, как, с какви пари да бъдат назначени. Важно ми е да го разберете, защото вие сте млади хора, аз имам усещане за почтеност", обясни той на децата