Русия се оказа затънала в Сирия и търси други, които да финансират следвоенното възстановяване на страната, каза Джон Болтън - съветник на президента на САЩ по националната сигурност в интервю пред Ройтерс. Според него това открива възможност пред Вашингтон да настоява за изтегляне на иранските войски от Сирия. 

"Не мисля, че те (руснаците) искат да затънат задълго там. Трескавата им дипломатическа активност в Европа показва, че биха желали да намерят някой друг, който да поеме бремето на възстановяването на Сирия - в което може да успеят, но може и да не успеят", продължи съветникът. 

Той каза още, че контактите между Москва и Вашингтон не включват никакво разбирателство относно офанзивата на силите на сирийския режим срещу бунтовниците в провинция Идлиб. В тази връзка Болтън предупреди, че САЩ ще вземат ответни мерки - "много твърди", ако армията на президента Башар Асад прибегне до употреба на химическо или бактериологическо оръжие там. 

"Нашите интереси в Сирия са да довършим унищожаването на териториалния халифат на "Ислямска държава" и да се справим с продължаващата заплаха от тероризма на джихадистите. Безпокои ни и присъствието на ирански наемници и редовни сили", посочи Болтън.

Това са причините все още да държим наши сили там, подчерта той. 

Болтън отбеляза, че по време на срещата им в Хелзинки руският лидер Владимир Путин е казал на американския президент Доналд Тръмп, че Москва не може да принуди иранците да напуснат Сирия.

"Но той ни каза още, че интересите (на Русия) и тези на Иран не съвпадат изцяло. Затова ние явно ще трябва да разговаряме с него каква роля биха могли да играят руснаците", добави съветникът на Тръмп. "Трябва да видим какво ние и останалите страни можем да се договорим за уреждането на конфликта в Сирия. Единственото предварително условие там обаче е изтеглянето на всички ирански сили", подчерта той. 

Според Болтън повторно наложените от САЩ санкции срещу Иран са се оказали по-ефективни, отколкото Вашингтон е очаквал.

Те вече имали значителен ефект върху иранската икономика и върху общественото мнение в самия Иран. Според него това е проличало от протестите на иранците през последните седмици срещу значителното повишаване на цените на храните, безработицата и корупцията.

"Въпреки това иранските враждебни действия в региона продължават: вижте какво правят иранците в Ирак, в Сирия, с "Хизбула" в Ливан, в Йемен, какво заплашват да направят в Ормузкия проток", допълни Болтън. 

Говорейки за намерението на Европа да се противопостави на новите американски санкции срещу Иран, той повтори позицията на Тръмп, че европейците "трябва да изберат дали ще правят бизнес с Иран или със САЩ"

Болтън, който даде интервюто по време на посещение в Израел, каза също, че американската администрация не обсъжда евентуалното признаване от САЩ на израелските претенции за суверенитет върху Голанските възвишения, отнети от Сирия през войната от 1967 г.

"Чул съм, че има такива предложения, но по тях няма дискусия и американското правителство не е взело решение по въпроса", поясни той, цитиран от БТА.

Турската криза може да свърши незабавно, ако пастор Андрю Брънсън бъде освободен, обяви още Болтън.

Турция може да прекрати „незабавно“ удрящата по лирата криза в отношенията със САЩ, като освободи задържания американски пастор Андрю Брънсън, заяви съветникът на президента по националната сигурност, цитиран и от "Фокус".

„Вижте, Турция направи голяма грешка, като не освободи пастор Брънсън“, подчерта Болтън. „С всеки ден тази грешка продължава, тази криза може да свърши незабавно, ако те, като държава членка на НАТО и част от Запада, вземат правилното решение и освободят Брънсън без условия“, увери Болтън.

Запитан дали САЩ поставят под въпрос членството на Турция в НАТО, като се има предвид противопоставянето, той отвърна:

„В момента тази тема не стои на дневен ред. Фокусирали сме се върху пастор Брънсън и другите американски граждани, които турското правителство държи противозаконно и очакваме този проблем да бъде разрешен.“

Според съветника на президента на САЩ финансовата инжекция, която Катар даде на Анкара, няма да помогне на икономиката на Турция.

„Mисля, че това, което те обещаха, е напълно недостатъчно, за да окаже въздействие върху икономиката на Турция. Със сигурност няма да помогне, но всъщност ще видим какво се излезе от обещанието им", коментира Болтън.