"Може би това е най-лошият ден за Тръмп: Манафорт е виновен по осем обвинения", гласи заглавието на коментар във в. "Вашингтон пост", посветен на развоя на делото срещу Пол Манафорт, бивш ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп, признат вчера за виновен в данъчни и банкови измами.

Американският ежедневник припомня за посланията в подкрепа на Манафорт, пуснати от Тръмп в туитър през последните дни, преди и след произнасянето на съдебните заседатели. Каквото и да е целял президентът с тези туитове - ако те просто не са израз на неговата невъздържаност, - признаването на Манафорт за виновен е стратегически удар по Тръмп. Той многократно се е застъпвал за Манафорт и е заявявал, че разследването на Робърт Мълър е лов на вещици.

"Съжалявам, но съдебното жури призна за виновна една вещица днес, за да отнеме от мандата на Тръмп", констатира коментарът на "Вашингтон пост". 

В краткосрочен план становището на заседателите във Вирджиния може да не промени много неща. Но през септември срещу Манафорт ще започне ново дело по въпроси, много по-близки до Белия дом - за обвързаността и сътрудничеството между Манафорт и един проруски украински олигарх. Тогава представата, че никой от предизборния щаб на Тръмп не е имал контакти със свързани с Русия лица ще бъде изцяло оборена, предрича вашингтонското издание. 

"Въпросът, който гложди сега Тръмп", продължава "Вашингтон пост", "е дали Манафорт "ще пропее" и дали президентът да не го помилва преди той да има шанса да го стори. Амнистирането би било катастрофа по много причини.

Първо, Манафорт все още ще може да бъде призован за свидетел и може да пострада, ако лъже под клетва. Амнистиран, Манафорт ще загуби правото си да не може да бъде осъден само въз основа на самопризнания (Петата поправка), а освен това президентската милост ще убеди мнозина американци, включително прокурорите, че Тръмп крие нещо, свързано с Русия." 

Това обаче не означава, че Тръмп няма да помилва Манафорт. Той е правил много неща, които са самоунищожителни, заключава "Вашингтон пост". 

"Файненшъл таймс" се спира на развитието и на друг съдебен процес, който по-пряко засяга президентството на Доналд Тръмп - вчера неговият бивш адвокат Майкъл Коен се призна за виновен, че по нареждане на клиента си е платил преди изборите на две жени, за да мълчат за сексуалните си връзки с "кандидат" за президент. Признанието на Коен пред федерален съд в Ню Йорк е станало по същото време, когато журито във Вирджиния се е произнесло за вината на Манафорт, отбелязва британският ежедневник и припомня, че Тръмп отрича да е имал любовни отношения с въпросните жени и твърди, че не знае за никакви плащания. 

"Файненшъл таймс" цитира професора по право от Университета "Дюк" Лиса Кърн Грифин, според която признанието на Коен за финансово нарушение в предизборен щаб доближава Тръмп до обвинение в съучастие в заговор за извършване на престъпно деяние.

Бившият федерален прокурор Мичъл Епнър обяснява пред вестника, че процедурата за контрол за финансови нарушения в предизборни щабове, действали през 2016 г., се прекратява през лятото на 2021 г. Ако преди изтичането на този срок Доналд Тръмп е напуснал поста си - било заради оставка, импийчмънт или защото не е преизбран, - той ще се изправи пред реалния риск да му бъдат предявени тези обвинения, казва Епнър - сега част от водеща адвокатска кантора.

Британският в. "Телеграф" пък отбелязва, че при настоящата конфигурация в Конгреса започване на процедура по импийчмънт е малко вероятна.

В Камарата на представителите поне 218 от 435-те депутати трябва да подкрепят такава процедура. Републиканската партия, която издигна кандидатурата на Тръмп, има 238 места. Тоест поне 25-има републиканци трябва да подкрепят импийчмънт на президента.

В Сената пък се изисква мнозинство от две трети от гласовете, което нито една от двете партии няма.

През ноември обаче предстоят междинни избори за народни представители, припомня изданието. И ако Демократическата партия си осигури повече места в Камарата на представителите, няма да чака нито ден преди да задейства процедура по импийчмънт, казва пред изданието пожелал анонимност адвокат.