От днес започва подготовката по изваждане на мазута от потъналия край Созопол кораб, за което правителството одобри бюджет от 2.4 милиона лева. Новината съобщи след заседанието на МС министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

 
Този бюджет е разчетен при хипотезата за пълни резервоари – т.е. за количество около 650 т мазут. Но действителните разходи може да се окажат по-малки, ако мазутът е по-малко, коментира министърът.

"Решението, което взехме, е да упълномощим "Морска администрация" вече с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии. Така незабавно ще се започнат дейности по източване на мазута", каза Московски, добавяйки, че хората в Созопол са готови да започнат работа.

Транспортният министър посочи, че още днес ще бъде направена цялата организация на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване, за да започне операцията по изваждането на мазута и ще се вземат мерки за съхранението му.

Разчетът предвижда повече от 50 дни работа по източването. Ако се окаже, че мазутът е по-малко от обема на резервоарите, може да се приключи и по-бързо, поясни Московски.

Според министъра може да има и твърда фракция на мазута под формата на глина или желе, за който специалистите да предложат как да бъде изваден.

"На мястото, където е потънал корабът, мазутни петна няма. Има филм, който е върху водата, но е ограничен като разпространение. Заради вълните имаше разкъсани съоръжения, но те ще бъдат възстановени", каза Ивайло Московски.

Откритият кораб е потънал през 1921 г. в Созополския залив, на 5 км от брега и на 30 метра дълбочина. За теча на мазут беше съобщено на 13 август.