Сюжетът с политическите атаки към премиера на Македония Зоран Заев заради негови изказвания, които били в ущърб на България, пак се оказа на дневен ред. Този път причината е Илинденското въстание - случка от началото на август, а твърдение на Заев, че ако Македония бъде приета в ЕС, то езикът й ще е един от официалните езици на Съюза (което по същество е вярно - б.р.).

Резултатът - лидерът на "Атака" и председател на депутатите на управляващите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров се появи днес в Министерския съвет и обяви как е поискал и предложил да се направи анекс на Договора за добросъседство с Македония. 

"Във връзка с последните изявления на министър-председателя на Македония Зоран Заев медийните реакции - видях, че и министър Красимир Каракачанов е говорил - не са достатъчни. Трябват решения. Затова аз съм се подготвил и имам проект за анекс към договора с Македония, който смятам да предложа като проекторешение на Народното събрание. Парламентът трябва да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония – това е възможно, самият договор позволява", обяви Сидеров пред журналисти пред Министерския съвет, цитиран от "Фокус".

По думите на лидера на "Атака" в проекторешението и предложения анекс "най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития – владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с национално-освободителната борба и т.н.“

Той посочи, че това е едно подробно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук.

Последва и очаквана заплаха:

„Добросъседските отношения са важно нещо, но Македония трябва да знае, че ние поставяме този анекс и ако тя не се съгласи с него, България ще си помисли за подкрепата за ЕС. Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения“, заяви Сидеров. 

Националистът още не бил говорил с премиера Бойко Борисов по темата. 

Пак днес и от ВМРО излязоха с декларация по темата - и за Илинденското въстание и чие е, и за македонския език. 

"Г-н Заев, македонско и българско значат едно и също", пишат от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов. И продължават:

"Напоследък зачестиха изказвания на македонския премиер Зоран Заев, които третират общата за България и Македония история. Първо, господин Заев говори за Илинденско-Преображенското въстание като за македонско. И после, той направи нещо наистина добро: припомни, че въстанието е част от общата ни история.

И да, въстанието е македонско – неговите центрове са в областта на Македония. Но е и тракийско – защото другите му центрове са в Тракия. Въстанието е и мизийско – защото в неговата подготовка и протичане участват хора от Мизия. Въстанието е доказателство за единението на Мизия, Тракия и Македония. Пък нека в днешната Република Македония го тълкуват така, както искат. Науката отдавна е решила въпроса, но ние сме толерантни към съвременните поколения в Скопие - така са ги учили.  

Сега пък господин Заев напомня, че с едно евентуално влизане на Македония в ЕС някой ден езикът, който в македонската конституция се нарича македонски, ще стане официален в ЕС. Да, господин Заев, но ние отново ще напомним, че този език също е част от общата ни история. Само допреди половин век никой не правеше разлика между македонската и българската норма на този език. А в родната на господин Заев Струмица, която е до самата ни граница, а до 1919 г. е в пределите на България, вероятно много пъти в младежките му години в бивша Югославия се е налагало да отговаря на въпроса защо говори български. Разликата половин век по-късно е, че същият този език е изкуствено натъпкан със сърбизми и чуждици. За да не прилича на езика на нашите общи предци. Но народът от двете страни на границата пак се разбира прекрасно."

От ВМРО припомнят как Заев в момента бил в трудна ситуация с предстоящия референдум за името на Македония и одобряване на договора с Гърция по темата. Именно този договор и решението на казуса с името ще отворят вратите на ЕС и НАТО за Скопие. 

"Ние, Патриотите от ВМРО, разбираме прекрасно, че г-н Заев е в изборна кампания за референдума, но напомняме, че никъде в Европа не спорят за подобни неща като език. Кипър - като стана член на ЕС, не тръгна да отстоява отделен кипърски език и кипърците прекрасно се разбират с хората в Атина. Безумието да се претендира за признаването на език е все едно австрийците да твърдят, че езикът им не е немски."

И в декларацията на Каракачанов и компания се говори за евентуалното членство на Македония в ЕС - с предупреждението, че ако Македония иска да е член на Съюза, то "трябва да се занимае с много по-важни и съществени за вътрешната си политика работи, а не да допуска измислени поводи за обостряне на приятелските отношения с България".

"Тъжното е, че у нас мнозина – водени от чужди интереси – ползват тези реплики на Заев като повод да ни скарат отново с Македония. Това е в услуга на някои столици на юг, запад или североизток, чиято цел винаги е била между София и Скопие да има раздор, граници и спорове", казват още от ВМРО.

Според тях Заев трябва да спечели референдума, трябва да спечели общественото мнение не само в страната си, но и в България.

"България е повече от приятел и българите подкрепят по пътя на Македония към НАТО и ЕС. Но българите трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята.  А точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС."

Декларацията на ВМРО завършва с думите на Иван Михайлов от Ново село, Щипско, днешна Република Македония: „Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин – ще му отрежа главата.“ И с апел към Заев: "Така че, господин Заев, ние Ви разбираме и подкрепяме и няма да пригласяме на враговете на общите ни интереси. Няма да пригласяме на онези, които искат да сме разделени. Но не им помагайте и Вие, моля. Оставете общата ни история на мира, за да можем заедно да изградим общото си бъдеще."