Спазени са в установените от закона срокове всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица. Това пише БТА, цитирайки съобщение на ръководителя на кипърската Служба за надзор на застрахователните дружества Виктория Натар пред Кипърската информационна агенция. Съобщението е във връзка с отнемането на лиценза на застрахователното дружество Olympic Insurance Co. Ltd.

В информацията, публикувана и в електронното издание "Филелефтерос", се припомня, че дружеството развива дейност в Кипър и в България.

Службата за надзор на застрахователните дружества е внесла на 10 август в съда искане за прекратяване и ликвидация на дружеството и е назначила временен ликвидатор до назначаването на постоянен по съдебен ред. С назначаването на временния ликвидатор застрахователните договори на дружеството са прекратени.

Според кипърското законодателство претенциите, които възникват от застрахователни събития и от дължими за връщане застрахователни премии по прекратени договори се третират преференциално спрямо останалите претенции към активите на дружеството. Платимата сума ще бъде определена от назначения от съда ликвидатор, допълва БТА.

Клуб Z припомня, че бившата вече зам.-председателка с ресор застраховане на КФН Ралица Агайн днес заяви, че е докладвала за отнет лиценз и проблеми с дружеството-майка още на 10 май.

Тя твърди, че информацията е трябвало да бъде по-активно оповестена на гражданите.

След това от Комисията разпространиха изявление, че нито е докладвала, нито ги е предупредила за последствията.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Борисов обвиниха Агайн за случилото се.