МВР преустановява гратисния период за налагане на глоби на водачи, без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, съобщиха от пресцентъра на ведомство, по информация на бТВ

Министерството даде време на шофьорите с „Гражданска отговорност” във фалиралата компания „Олимпик”, за да сключат нови полици с други застрахователи. Не беше ясно обаче колко ще продължи този гратисен период.

Отнемането на лиценза на „Олимпик” направи 200 000 коли нередовни насред туристическия сезон и точно след рязко поскъпване на гражданската отговорност при останалите играчи на пазара. Граждани излязоха на протести. Според тях Комисията за финансов надзор не е реагирала навреме, не е е осъществила достатъчно контрол над фалиралия застраховател и сега държавата трябва да поеме отговорност за останалите без застраховка.

Някои от недоволните даже обявиха, че по тази причина ще продължат да карат с гражданската от „Олимпик”, макар официално вече тя да е невалидна.

Според Закона за движение по пътищата при подобно нарушение книжката се отнема, а колата се спира от движение до плащането на застраховка.