Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов ни подготвя за сериозно поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това означава и по-високи сметки за отопление през зимния сезон.

"Има риск от сбъдване на прогнозата на "Булгартрансгаз" за поскъпване на природния газ с 15% от следващото тримесечие. Всичко зависи от движението на цената на петрола на международния пазар. Очакваме на 10 септември да получим заявлението на "Булгаргаз" за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим, естествено, с направеното заявление, като то ще мине през щателен анализ и проверка от нашите експерти“, каза доц. Иван Иванов.

До края на септември КЕВР ще се произнесе за цената на природния газ за последното тримесечие. Иванов е категоричен, че увеличение ще има и възможностите КЕВР да влияе на този процес са "силно ограничени".

"Ние преди всичко трябва да проверим методиката на изчислението и дали предложената цена е в съответствие с договора между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" за цената на природния газ. Но движението на цените и курсът на долара в момента са в неблагоприятна посока", отбеляза шефът на КЕВР, добавяйки, че това се вижда и по цените на течните горива по бензиностанциите.

Иван Иванов обеща, че ако се наложи поскъпване и на топлинната енергия, КЕВР ще направи "всичко възможно това да се случи в началото на отоплителния сезон".

Защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение по средата на януари. Но много малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната енергия ние нямаме сериозни инструменти за въздействие, коментира още той.

Запитан дали България предприема действия, след като Европейската комисия (ЕК) сключи се споразумя с "Газпром" да не понася санкции и да намали цените на природния газ за осем европейски страни от Централна и Източна Европа спрямо нивата в други европейски държави, Иванов отговори: "Това, което е решение на ЕК, подлежи на изпълнение след публикуване на официалния вестник на ЕК. Но такава публикация още няма. След това в рамките на 10 седмици "Газпром" е задължен да започне преговори със засегнатите 8 страни. Това е дългосрочен вариант и смятам, че ще има развитие".