Казусите с фалита на "Олимпик" и срива на Търговския регистър имат много по-дълбоки измерения. Не е немарливост, некомпететност. Така президентът Румен Радев коментира най-актуалните проблеми на държавата към момента.

"Става въпрос за липса на прозрачност и отчетност. без които няма как да имаме ефeктивна администрация", заяви Радев.

Според него в изпълнителната власт има абдикация от отговорност, което води до криза в доверието и държавността. Радев изтъкна, че всичко това се случва в момента, в който правителството поема ангажименти, свързани с влизането в еврозоната, като един от тях е засилен контрол над застрахователния сектор.

"В същото време гърми Търговският регистър. На практика няма надзор", каза Радев.

И допълни, че неслучайно ЕС измисля всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол над България и за Шенген, и за еврозоната.

В държави, в които има равпоставеност, при изпращане на оферти за придобиване на самолет, се спират всякакви срещи, каза още Радев. Така той коментира скорошно пътуване до САЩ на делегация от Министерството на отбраната и съмненията, че така се дава предимство на някои от офертите по проекта за придобиване на нов самолет.

"Разбира се, трябва да се водят всякакви срещи, посещения и това е добре, за да има повече информация. В държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки", обясни Радев.

Той поясни, че пътуването до САЩ е решение на Министерство на отбраната и не е съгласувано с него. Президентът изтъкна, че рисковите фактори пред българските ВВС продължават да съществуват - недостатъчно техника, недостатъчно ресурси за подготовка, ниско количество летателни часове, риск от произшествия на неприемливо високи нива.

Президентът присъства на тържествена церемония по повод 70 от създаването на военнотранспортната ни авиация.