Обиколката на премиера Бойко Борисов по Южното Черноморие днес, след като посети Созопол заради мазутния разлив от потъналия кораб "Монпанг",  продължи с визита в граничното село Резово. Там гост за инспекция на границата бе и лидерът на депутатите от Европейската народна партия Манфред Вебер. 

След като обходиха терена до морето, от другата страна на което е Турция, Борисов и Вебер говориха пред медиите. Първи бе гостът, който декларира, че десницата в Европа и l Европейския парламент смята, че България трябва незабавно да се присъедини към Шенген, защото изпълнява всички критерии за това. 

"Благодаря на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера, на министъра на вътрешните работи, че мога да имам поглед върху работата по границата. Благодаря и от гледна точка на ЕС – благодаря, че пазите така добре външната европейска граница", бяха първите думи на Вебер.

Според него на фона на миграционната вълна от 2015, 2016 и 2017 г. и кризата, която тя породи в ЕС, заедно със страховете, които нагнети, че Съюзът не се справя, България дава "истинско доказателство, че може да има ефективен граничен контрол и да се спре миграционния натиск". Вебер добави, че благодарение на силното лидерство на Борисов е сработило и споразумението за мигрантите с Турция. 

"Това е основното послание, което ще отнеса към Германия, Франция, към Европейския парламент - че България върши страхотна работа за опазването на външната граница на ЕС", заяви европейският политик. 

На свой ред премиерът Бойко Борисов благодари за оценката. Но не пропусна да припомни:

"Г-н Вебер е шеф на най-голямата група в Европейския парламент, на Европейската народна партия, от Бавария... Той беше един от хората, които най-лошо се изказваха за България преди време. Което показва, че и в ЕС може да се променя отношението, когато си вършиш работата."

Министър-предедателят заяви, че "без много шум" държавата ни си е направила и оградата, купила си кораби, повишила квалификацията на моряците, направила е нужното за осигуряване на техниката, униформи, дрехи.

"Променихме закона и военните вършат страхотна работа, в пълна координация между "Гранична полиция" и армията. И в една бойна обстановка, а не в учение, всяка вечер залавят мигранти", декларира Борисов, имайки предвид, че с промени в Закона за отбраната армията бе въвлечена в опазването на границата.

"България е пример, че поддържайки добросъседски отношения и добри, и в лоши времена, работи. България е модел, който ако и Гърция, Италия, Испания приложат...", каза още Борисов.