Какво може да се прави в Космоса? Астронавтите от Международната космическа станция постоянно тестват въпроси от този тип, а последното им събитие проверява как може да се играе тенис при микрогравитация.

Мачът, организиран от НАСА и Американската тенис асоциация, е с цел да покаже как астронавтите прекарват свободното си време през дългите месеци престой на МКС, както и да вдъхнови младите тенисисти за евентуално бъдещо пренасяне на спорта им в епохата на космическите изследвания.

Събитието бе излъчено на живо върху видеостана в Ню Йорк, където се провеждат квалификациите на тенис турнир US Open, пред тълпа от фенове на спорта и Космоса.

Преди мача командирът на МКС Дрю Фойстел обясни някои наложителни промени. Например топките в космическия тенис се налага да са по-меки не заради безопасността на играчите, а заради многото джаджи и техника във вътрешността на станцията, които могат да пострадат от силен сервис например. Наложило се е и ракетите да бъдат около четвърт от стандартния размер. В станцията е тесничко.

Разбира се, тенис в нулева гравитация работи по друг начин - топката се движи право напред след удар и не пада, а играчите не могат да стъпят здраво и да замахнат с всичка сила. Това води до далеч по-бавна игра от тази, на която сме свикнали на Земята. От друга страна, при 1G едва ли ще видите тенис играч, който посреща топката, обърнат с главата надолу.

Заедно с Фойстел играят и други астронавти - Серена Ауньон-Чанселър, Рики Арнолд, и Александър Герст. Serena Auñón-Chancellor, Ricky Arnold, and Alexander Gerst.