Към Русия с любов или защо американските екстремисти луднаха по Владимир Путин. На тази тема посвещава своя публикация The Daily Beast. Авторът Марк Поток е старши научен сътрудник в американския Център за анализи на радикалните прояви, пише Нюз.ру.

В публикацията се акцентира върху “Лига Юг” (The League of the South) – водеща американска расистка групировка. Основана през 1994 г., тя проповядва превъзходството на бялата раса. САЩ и особено южните щати пък били “земята на белия човек”.

По думите на автора “Лига Юг” подклажда расова война, ненавист към евреите, преди гражданската война американският Юг бил люлка на християнстово.

Нейните членове са поклонници на Ку-Клукс-клан и други екстремистки организации. Понастоящем лигата залюби и Русия, се посочва в публикацията.

“Преди няколко седмици “лигата” недвусмислено го подчерта, след като на сайта си отвори и рускоезичен раздел”, посочва авторът и цитира публикувана на сайта статия под заглавие “Към нашите руски приятели” от президента на лигата Майкъл Хил. Между другото той пише: “Убедени сме, че руснаците и южняците в САЩ са естествени съюзници по кръв, култура и религия.”

Според Марк Поток американските десни радикали и европейските екстремисти все повече се възхищават на Русия на Путин. Тази тенденция се появила още през 2012 г., когато Путин спечели третия си президентски мандат. Така той въплъщавал това, за което мечтаели десните радикали. Авторът е на мнение, че Русия е националистическа и авторитарна страна, която все повече се превръща в защитница на “традиционни ценности”, сред които и ролята на консервативната Руска православна църква. Русия застанала на позициите на антиглобализма.

Себичният Владимир Путин заставал зад правата на болшинството в ущърб на малцинствата. Този факт, както и жестоките репресии срещу дисиденти също импонирали на американските и европейските десни радикали.

“В крайна сметка според разбирането на редица американски и европейски екстремисти Русия е “бяла държава”, посочва авторът, но и припомня, че в Русия живеят близо 200 етнически малцинства.

Според Поток организации от рода на “Лига Юг” проявяват наивност и глупост: “Вярно е, че Русия развива отношения с крайната десница в Европа и САЩ, но тя го прави цинично и с голяма доза опортюнизъм.”

“Американските десни радикали се обявяват срещу комунизма, но съвременна Русия настойчиво пропагандира съветското минало, неговите символики, както и култа към КГБ и Сталин. В Русия е немислимо носене на оръжие, всякакви призиви към сепаратизъм се наказват със затвор, а полицията арестува хора дори само за еднократен протест. Организация по подобие на “Лига Юг” в Русия не би просъществувала и ден. Всичките й членове щяха да бъдат арестувани заради тероризъм и биха прекарали най-малко 20 години в затвор”, цитирана е в края на публикацита живеещата в САЩ руска журнаристка Ксения Кирилова.