Политическата класа употреби съда. Това заяви пред bTV днес Ели Христова, адвокат на Симеон Сакскобургготски по делото за т.нар. Царски имоти. Софийският градски съд реши вчера да отнеме двореца "Врана" от царското семейство. Решението може да бъде обжалвано.

"Аз изпитвам разочарование, че в съвременното българско общество се стигна до парадокса частната собственост да бъде изземвана по един псевдозаконен начин. Бяха създадени условия да се стигне до този резултат", коментира Христова.

Адвокатът на държавата Мариана Попова обаче заяви, че общественият интерес е защитен. Тя припомни, че преди да се стигне до решението на съда, е имало обществено обсъждане и парламентарна комисия. Попова изтъкна, че има документи, които показват, че имотът не е придобит с лични средства на монарсите.

"Уверявам ви, че всички документи, които съществуват отпреди 120 години насам, говорят, че царя като частно лице е купувал за себе си и е плащал той. Държавата не притежава нито един документ, с който да докаже, че е дала дори една стотинка за двореца "Врана". Държавата загуби своя морален облик, загубиха българските граждани, които, когато бъдат поставени в подобна ситуация, не могат да разчитат на законността и справедливостта", опонира й Христова.

Попова обаче изтъкна, че свидетелските показания как цар Фердинанд лично е купил ниви край София не са достатъчно доказателство за собственост. Според нея няма възможност държавата да плаща милиони обезщетение.

"Симеон Сакскобургготски получи имотите по време на своето управление. Имаше комфортът да приеме какъвто желае закон. Не попречи да бъде приет мораториумът, за да се защити интересът на държавата, но след това съдът прие обезпечителни мерки. Имотите са върнати по негово време от областни управители, които са му били подчинени. "Врана" му е върната от кмета Софиянски, без да има никакво правно основание", убедена е Попова.

Комплексът "Врана", който е най-ценният от т.нар. Царски имоти, бе върнат на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок преди 17 години от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Бившият монарх загуби и делото за стопанството на "Врана", а окончателно са отнети и дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". По делото за "Царска Бистрица" също предстои обжалване.