"Щатът на прокуратурата в Чепеларе включва 2 прокурори. И след 01.01.2019 г. те ще работят в териториалното отделение ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, включително ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани."

Това са казва във второ поред писмо от вчера насам на ръководството на държавното обвинение.

То е по повод обявеното за днес обществено недоволство в родопския град, включващо и преграждане на пътя Чепеларе-Смолян.

Както вече обясниха от ведомството на Сотир Цацаров, промяната, е че Районна прокуратура става "териториално отделение" на РП-Смолян. Същото ще се случи в още 10 общини, след като КС позволи на главния прокурор да прекроява "картата".

Ето и малко факти, изнесени днес от пресцентъра на Цацаров:

Районна прокуратура Чепеларе  трайно е на последните места в страната по натовареност, пишат от ПРБ.

През 2015 г. при средна натовареност за 1 реално работил прокурор в РП от 2.81, в РП Чепеларе тя е 1.28. През 2016 г. при средна натовареност от 3,07, тук е 1.22.  През 2017 г. при средна натовареност за страната от 2.98, в РП Чепеларе тя е е 1.30. Натовареността на РП Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 01.01.2017 -31.12.2017 г. е 1.3  на 1 прокурор. За сравнение, за РП Харманли тя е 5.93, за  РП Кърджали – 3.99, за РП Оряхово – 4.43.

По показателя „досег със съда“ /всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града/, работата на РП Чепеларе отново е сред най - ниските стойности за страната:

-при средна за страната за 2015 г. – 98.6, тук е 41.00; 
-при средна за 2016 г. – 95.23, тук е 35.50; 
-при средна за 2017 г. – 90.39, тук е 46.

С оглед бюджета на прокуратурата, стойността на един прокурорски акт в РП Чепеларе е 294.69 лв. при средно за РП в страната – 152.69 лв.

По-рано днес БНР съобщи, че протестиращите блокират основния път за областния град от 11 до 13 ч, като през 20 минути ще пропускат преминаващите автомобили.

Адвокат Тонка Динчева от инициативния комитет обясни пред радиото:

"Обществеността на града и на общината изобщо се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена Районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на Районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. Хората бяха изключително притеснени и се взе решение да се стигне до протести със затваряне на пътя Пловдив – Смолян."

Протестиращите носят тениски с лика на капитан Петко Войвода - освободителя на Чепеларе, българското знаме, издигнаха плакати с призив: "На бунт!" и обръщение към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата, както и питане какво следва след закриването й, след което хората смятат, че ще се затрие курортната община.

"Представител съм на ръководството на Съюза на инвалидите в Чепеларе. Готови сме да изращаме писма, имаме ги написани, до президент, до председателя на Народното събрание и така нататък", сподели протестиращ пред БНР.

От двете страни на главния път се образуваха опашки от чакащи автомобили, които се пропускат през 20 минути. Някои от шофьорите подкрепиха протестиращите, други казаха, че са солидарни с решението на висшите магистрати, защото това е структура, която товари държавния бюджет.

Както Клуб Z писа вчера, според решение на ВСС същата съдба очаква и районните прокуратури в Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън и Трявна.

Проблемите днес наложиха и безпрецеденттно обръщение на Прокуроската колегия на ВСС към жителите на община Чепеларе.

"УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЧЕПЕЛАРЕ,

По повод организиран протест срещу решение на Висшия съдебен съвет от 19.07.2018 г. за закриване на Районна прокуратура – Чепеларе и разкриване на териториално отделение към Районна прокуратура – Смолян, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Ви уверява, че Вашата община, както и гражданите на останалите общини с преструктурирани районни прокуратури в териториални отделения, няма да бъдат лишени от прокурорско присъствие. Отново посочваме, че не се предвижда съкращаване на щатни длъжности „прокурор“ в съответните териториални отделения.

Прокурорите, които работят в Районни прокуратура - Белоградчик, Районна прокуратура - Кула, Районна прокуратура - Дряново, Районна прокуратура - Трявна, Районна прокуратура - Тервел, Районна прокуратура - Ардино, Районна прокуратура - Брезник, Районна прокуратура - Трън, Районна прокуратура - Мадан, Районна прокуратура - Чепеларе и Районна прокуратура – Тополовград, ще продължат да изпълняват функциите си след 01.01.2019 г. в новосъздадените териториални отделения. Те ще осъществяват в пълен обем законовите си задължения, свързани с участие в съдебни заседания в съответния съд, даване на дежурства и прием на граждани. Гражданите и институциите ще имат пълен достъп до прокуратурата, тъй като тези общини и техните населени места се включват в съдебния район на районните прокуратури, в чийто състав е териториалното отделение."

Оттам припомнят още, че решенията за закриване на районни прокуратури и създаване на териториални отделения в 11 общини, са взети след задълбочен анализ на данните за натовареност с цел оптимизиране на работата  на прокуратурата и постигане на по-висока ефективност, а заседанията на Съвета са се излъчвали - както винаги онлайн и са били открити.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се надява гражданите на общините с териториални отделения да приемат спокойно промяната, която засяга само организационната структура на Прокуратурата на Република България и не ограничава достъпа до правосъдие", завършват оттам.