Казват, че армията марширува според стомаха си. Затова решението на финландските войници да се сервират задължително две вегетариански блюда седмично разтревожи и възмути националистическият военен министър на скандинавската страна.

Целта на приетата мярка е да накара войниците да се хранят по-здравословно, както и да се намали вредното влияние върху околната среда от отглеждането на добитък, който после се използва за месо, обясниха от армията на Финландия, съобщава Ройтерс.

Но военният министър Юси Нийнисто от националистическата партия "Синя реформа" реагира остро и каза, че е бил озадачен от решението, за което не е бил предварително информиран.

По думите му "това принудително хранене, изглежда, е идеологическо решение" и "армията марширува според стомаха си и не може да се бие само на леща и шейкове с карфиол".

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия и лоши спомени от миналото има задължителна военна служба, което е 1 г. за мъжете.

Министърът продължи да се гневи и обяви, че ще поиска доклад от армията, в който да получи обяснение как е взето решението.

Партията на Нийнисто остана в дясноцентристкото правителство след като се отцепи от антиимигрантската партия "Истински финландци", която беше изхвърлена от управляващата коалиция м.г.

В много училища във Финландия има вегетариански ден през седмицата, а военните казаха, че постепенно увеличават избора на вегетариански ястия в менюто на войниците.