Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън заяви днес в Киев, че САЩ няма да се намесват по идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово, предаде Ройтерс.

Той добави, че САЩ не могат да се намесват в преговорите, но повтори, че ако Сърбия и Косово постигнат споразумение, което удовлетворява и двете страни, Вашингтон ще бъде готов да го подкрепи, съобщи ТАСС.

Пак днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград и Прищина не са близо до договор, но ще информира гражданите, ако бъде постигнато споразумение. "Много е трудно да се постигне какъвто и да било договор. Не сме близо до такъв, няма сделка ... Не сме близо до решение, много сме далеч... Ако се постигне споразумение, ще информирам хората“, каза Вучич. Той добави, че през следващите дни ще се срещне с президента на Косово Хашим Тачи и с албанския премиер Еди Рама.

Белград повдигна въпроса за постигане на споразумение за границите - тема, която спъва амбициите и на Сърбия (доста по-реални), и на Косово за ЕС. Предложението на Сърбия е да границата да минава по етническата линия. Конфликтът между Сърбия и Косово тлее от десетилетия. 

Белград вече десет години не признава независимостта на Косово и го смята за своя разбунтувала се провинция, чието население е предимно албанско. Косово не е признато и от някои от държавите в ЕС начело с Испания, която има сериозни проблеми със сепаратистките опити на Каталуня. Русия и Китай спъват Косово за ООН.

Сегашното предложение, което се обсъжда е размяната на територии. Косово ще предаде на Сърбия северните райони с преобладаващо сръбско население, а Сърбия ще предаде на Косово районите на югозапад, където албанците са повече от сърбите. След обмена на територии, Белград ще признае Косово и ще свали възраженията си против неговото влизане в ООН. Косово, от своя страна, ще гарантира защитата на средновековните сръбски манастири и останалото сръбско население на територията ѝ.

Подобно разместване на границите има обаче и немалко противници, които не забравят колко опасна е всяка подобна промяна - особено на Балканите, и че това може да отключи нови, по-големи проблеми. Най-проблематичната страна в този случай е Македония, в която също има много албанци. Подобен случай е и в Босна и Херцеговина, където районът, доминиран от сърби, също желае да се отдели

Косово обяви независимост през 2008 г. Болтън, който по това време беше посланик на САЩ в ООН, остро се противопостави, като заяви, че Косово ще запали ислямистката искра на Балканите.